ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Великобритания ограничава цените на енергията, разрешава фракинга

лиз тръс

Новият премиер на Великобритания Лиз Тръс обяви днес, че правителството й ще ограничи цените на енергията на вътрешния пазар за домакинствата и бизнеса, за да смекчи кризата с нарастващите разходи за живот, предадоха световните агенции. 

Двугодишната "гаранция за цените на енергията" означава, че сметките на средностатистическо домакинство няма да надвишават 2500 лири (2878 евро) годишно за отопление и електричество, каза Тръс пред парламента. 

Сметките трябваше да скочат до 3500 лири (над 4000 евро) годишно от октомври, или три пъти миналогодишните суми. 

Правителството все още не е посочило колко ще струва тази мярка.

Лиз Тръс заяви също така, че ще одобри още петролни сондажи в Северно море и ще отмени забраната за фракинг в опит да увеличи производството на енергийни носители. 

За бизнеса и обществените институции като болници се предвижда замразяване на цените на енергията за период от шест месеца. 

Според правителството мерките ще забавят темпа на инфлацията с 4 до 5 процентни пункта. Инфлацията в страната достигна 10,1 процента през юли, като се прогнозираше ускоряване до 13 процента преди края на годината. 

Тръс отхвърли призивите на опозицията за налагане на данък върху свръхпечалбите на петролните компании.  

Таванът за цените ще бъде финансиран от хазната и чрез кредитиране. Според опозиционната Лейбъристка партия това означава, че британските данъкоплатци ще трябва да подкрепят програмата от джоба си. 

Великобритания внася по-голямата част от необходимия й природен газ като цяло от Норвегия и поради това е уязвима от промените на цените на световния пазар. 

През последните години страната силно увеличи енергията, генерирана от вятърни централи, и планира да построи още атомни реактори. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст