ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Предстои срив на цените и не толкова тежка зима

Евгений Кънев

"Много скоро ще видим срив на цените и може би няма да има толкова тежка зима, колкото се смята в момента. В последната седмица фючърсите започнаха да падат, независимо от заплахата, че Путин ще спре окончателно газа за Европа", смята икономистът Евгений Кънев.

Пред БНР той заяви, че идеята за реформа на европейския енергиен пазар е "да изолира руския газ като фактор, който носи зараза – от газа отива в електричеството, а от електричеството отива във всички сметки", като освен икономически проблеми това създава и "огромни политически проблеми – доста правителства вече се клатят в Европа".

По думите на Кънев изолирането на руския газ като ценообразуващ фактор обаче не е лесно да се случи, защото в преходния период, в който трябва да се направи реформата, "има голяма вероятност Путин да престане да доставя газ въобще", а най-вероятно Унгария може да наложи вето върху предприета политика, която не й осигурява 100% гаранция, че ще има алтернативен газ.

Икономистът е на мнение, че в настоящата ситуация може да се предприеме кроссубсидиране на солидарен принцип – да се вземе от едните и да се даде на другите, като Европа се раздели на зони – червени да бъдат тези, в които не достига газ, а зелени – където има в повече. "И едните да дадат на другите."

Като по-работещ вариант се очертава създаването на една компания, която да бъде търговец на едро и да договаря количества за цяла Европа, защото за целта се изисква квалифицирано мнозинство, смята Кънев.

"Не можах да разбера каква е причината президентът да се занимава с цените на горивата у нас. Допускам, че е някаква политическа акция, която е свързана с изборите. Не ми звучи естествено", коментира още Евгений Кънев.

Неговото мнение е, че българинът много отдавна плаща повече, "отколкото реално струва това, което потребява."

"Единственият начин за укротяване на цените е изолацията на Русия от търговията с Европа, колкото и да звучи драстично като ход. Докато има война, това ще бъде причината за високите цени в Европа и трябва да бъдат намерени заместители, да се засили конкуренцията на тези суровини от други места, за да може да се укроти инфлацията", посочи още той.

Кънев допусна като много вероятно да настъпи рецесия в европейската икономика към края на настоящата година. "Това е известно – че инфлацията се лекува с рецесия, за съжаление." 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст