ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Германската външна министърка на изненадващо посещение в Киев

Аналена Бербок (Ройтерс)

Германската външна министърка Аналена Бербок пристигна на изненадващо посещение в украинската столица Киев, предаде ДПА.

То не бе предварително обявено и е втората визита на Бербок в Украйна от началото на инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари. Първият дипломат на Германия е придружена от малка делегация и тази нощ е пътувала със специален влак от Полша до Киев, тъй като от началото на войната въздушното пространство над Украйна е закрито.  

Бербок обясни, че целта на посещението й е да покаже, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна толкова, колкото е необходимо – както с оръжейни доставки, така и с хуманитарна и финансова помощ.

Бербок коментира, че за нея е ясно, че руският президент Владимир Путин разчита Европа да се измори да съпреживява страданието на Украйна.

"Той си мисли, че може да раздели обществата ни с лъжи и да ни изнудва с енергийните доставки и че може да ни отнеме енергията, с която се защитаваме от тази брутална атака срещу нашите ценности", обърна внимание Бербок и подчерта, че Европа осъзнава, че Украйна е страната, която защитава мирния ред.

Очаква се Бербок да разговаря с украинския външен министър Дмитро Кулеба и с други представители на украинските власти. Основни теми на разговор ще бъдат как Германия може да помогне при разчистването на мини, при справянето с военните престъпления, извършвани от руските военни. Очаква се украинските представители отново да поискат тежко въоръжение.     

В средата на юни германският канцлер Олаф Шолц посети Киев, заедно с френския президент Еманюел Макрон, италианския премиер Марио Драги и румънския президент Клаус Йоханис.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст