ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гърция очаква руски втечнен газ

пазари

Русия ще направи първата доставка от най-новия си терминал за втечнен природен газ до Гърция – изненадваща дестинация в хода на усилията на Европа да намали енергийната си зависимост от Москва. Първият товар от завода в Портовая на Балтийското крайбрежие, тръгва за южната ни съседка, твърди пожелал анонимност източник, запознат пряко с въпроса. Купувачът на горивото не е огласен публично.   

Новият терминал за втечнен природен газ, който е близо до спрения от експлоатация газопровод до Германия "Северен поток", започва работа в безпрецедентна енергийна криза, задълбочена от решението на Кремъл да ореже газовите потоци до Европа. Но докато доставките по тръбата на практика са прекратени, свръх-изстуденото гориво от други руски инсталации за втечняване на суровината все още акустира на европейските пристанища.  

Руският държавен газов гигант "Газпром" е приключил 72-часовите проби на новия "маломерен" терминал в началото на седмицата и остават за дооформяне единствено "някои документи, заяви официално заместник главният изпълнителен директор на компанията Витали Маркелов. Заводът вече е произвел около 30 хил. тона втечнен газ. "Газпром" отказва официален коментар на новината за гръцката пратка. 

В момента не са наложени санкции върху доставките на втечнен природен газ от Русия за Европа, въпреки че Обединеното кралство престана да приема свръхзамразеното гориво след началото на войната в Украйна.

Единственото гръцко съоръжение за втечнен природен газ може да изпраща по 6 млрд. куб м суровина годишно, като близо половината от нея отива на север до България и Северна Македония, а останалото количество е за вътрешния пазар. България бе отрязана от руските газови доставки още през пролетта след като отказа да изпълни новите условия на Кремъл да се разплаща с рубли за полученото синьо гориво. 

В момента танкерът за втечнен газ "Псков" е закотвен на терминала за втечнен газ в Портовая и товари първите си количества суровина, показват данни от устройствата за проследяване на движението на товарните кораби, получени от агенция "Блумбърг".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст