ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Образователният министър обеща: Без дървени ваканции

Сашо Пенов

"Цялата изпълнителна власт ще направи всичко възможно, за да не се стигне до т.нар. дървени ваканции", обяви служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов в предаване за БНР.

Проф. Пенов заяви, че в МОН има събрана информация за начините на отопление на училищата в страната, за да може при направата на разчети да се знае какви механизми са необходими, за да се осигурят недостигащите финансови средства за отоплението им.

Образователният министър уточни, че при преценка на конкретната ситуация в конкретните училища ще се намерят механизми, които да допринесат до това да се предприемат мерки, така че да не се затварят училища заради липса на отопление.

Образователният министър посочи, че учебната година ще започне присъствено, защото това е от огромно значение за образователния процес.

Той подчерта, че с Министерството на здравеопазването са приели общо решение да няма прекъсване на цялостния учебен процес заради COVID-пандемията. Когато в една паралелка има заболели деца, тогава може да се стигне до образование в електронна среда, но в самата паралелка, а не в цялото училище.

Проф. Панов отбеляза, че в 2347 училища и 1799 детски градини ще започне учебната година, като са подготвени всички материали, които безвъзмездно се предоставят на учениците.

Образователният министър посочи, че е важно да се продължи работата по обхвата на учениците в образователната система с особен акцент онези от тях, които са риск от отпадане. За тази цел заедно работят МОН, МВР и Министерството на труда и социалната политика. В момента са сформирани 1222 екипа, които работят с отпадащите деца. Общо в тези екипи участват 18 244 души, отчете служебният министър на образованието.

По думите на проф. Пенов няма недостиг на учители и обявените свободни места в регионалните управления на образованието трябва да са заети до 15 септември. Към момента в 448 училища и детски градини се търсят учители и персонал, но липсите ще бъдат попълнени, защото става въпрос за движение на едни учители от едно място на друго. По някои предмети традиционна има недостатъчно учители и това са – математика, чужди езици и информационни технологии.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст