ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Официални разговори с “Газпром” не се водят

Парламент 46 Народно събрание Антон Кутев

"Газпром" преговаря с "Булгаргаз", но официални разговори с руската компания не се водят. Контакти с "Газпром" са търсени, като освен това са водени преговори в Министерството на енергетиката.

Това стана ясно от думите на говорителя на служебното правителство Антон Кутев, коментирал кризата с доставката на синьото гориво у нас пред bTV. На въпрос дали все пак са започнали преговори с руската компания, Кутев отговори, че не знае дали са седнали на една маса и че очевидно разговорът с "Газпром" предстои.

Той отбеляза, че според него възможностите за преговори с руската компания не са изчерпани, но кога ще се случат, е въпрос на бъдещи разговори.

Кутев бе категоричен, че разговорите с "Газпром" трябва да се подновят, за да се сложат на масата за преговори всички опции за синьото гориво.

Ако България не успее да влезе в реални разговори с "Газпром", ще се търсят танкери, слотове и газ от всички възможни доставчици, нещо, което от  служебното правителство не са спирали да правят, увери Кутев.

Говорителят на служебния кабинет сподели надеждата си да бъде осигурено намаляване на цената на синьото гориво с 30% за целия отоплителен сезон.

Той посочи, че цената на газа може да се свали, когато на масата на преговори се сложат всички възможни източници за доставка на газ, а не просто да се каже – „има едни танкери с втечнен газ“.

Антон Кутев се надява още през идващата седмица – от 12-и септември нататък, интерконекторът с Гърция да получи Акт 15. Той не пропусна случая отново да изрази възмущението си от бившия премиер Кирил Петков, който отишъл да завърти едно кранче, без да се поинтересува дали съоръжението има Акт 15.

Говорителят на кабинета „Донев“ похвали служебния кабинет, отбелязвайки, че е негова заслугата цената на бензина да падне под 3 лева, а не само ситуацията с горивата на световните пазари.

Той бе категоричен и че служебното правителство биха разговаряли не само с "Лукойл", а и с всички, от които зависи нивото на инфлацията. Свалянето на цените и удържането на инфлацията е част от оцеляването на хората.

„Дори за бизнеса е по-добре да обере част от свръхпечалбите си, за да може да работи“ – подчерта Кутев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст