ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Как да купя биткойн – какво трябва да знаете

биткойн

Ако сте се запознали с терминологията, не се притеснявате от рисковете и сте изпълнили другите си финансови задължения, следващата стъпка в инвестирането в биткойн е да го закупите.

Съществуват хиляди криптовалути, но повечето експерти съветват да не инвестирате в повечето от тях поне в началото. Стойностите на криптовалутите се променят с всеки час и това важи особено за по-малко известните монети. По-известните криптовалути, като етериум и биткойн, също са нестабилни. Те обаче имат по-силна история на повишаване на стойността с течение на времето.

Въпреки че цените са нестабилни, инвеститорите, които имат интерес и могат да поемат рискове, може да искат да купят биткойн, докато той все още е достъпен. Тъй като биткойн е най-ценната и популярна криптовалута, има вероятност скоро цената му да се възстанови.

Избор на Биткойн борса

Все още не можете да придобиете биткойн чрез своята банка или инвестиционна фирма, но в някои организации вече се опитват да го постигнат. Засега ще трябва да използвате платформа за търговия с криптовалута, за да обменяте своите левове за Bitcoin или други цифрови валути.

Съществуват стотици борси за криптовалути, на които можете да купувате криптовалута онлайн. Тези уебсайтове ви позволяват да купувате и търгувате с криптовалута.

За да намерите идеалната платформа за вас, вземете предвид няколко фактора:

Сигурност

За разлика от банковите сметки, няма централна институция, която да подкрепя инвестициите в криптовалути. Така например, ако сметката ви бъде хакната или платформата, на която държите монетите си, бъде компрометирана, може да загубите инвестицията си.

Ако възнамерявате да съхранявате криптовалутата си в сметката си в борса (вместо да я прехвърлите в собствен криптопортфейл), уверете се, че сте избрали борса, която използва офлайн, студено съхранение и има силна защита срещу кражба. Някои борси имат и независими застрахователни полици, които помагат за защита на инвеститорите от потенциални хакерски атаки. Ако сигурността е водеща за вас, Etoro мненията за надеждност и сигурност се открояват и извеждат платформата на преден план пред останалите.

Такси при купуване на Биткойн

Таксите за търговия могат да варират в широки граници и могат да се прилагат като фиксирана такса предварително или като процент от вашите сделки. Таксите могат да се основават на волатилността на цените и обикновено се начисляват за всяка сделка. 

Макар че таксите определено трябва да се вземат предвид, експертите казват, че получавате и това, за което плащате, особено когато се придържате към по-големите, по-утвърдени борси. Ако дадена борса има повече защити, по-добра сигурност или други важни за вас характеристики, тя може да си заслужава малко по-високите такси.

Някои борси начисляват такси въз основа на спред към пазарната цена. Други базират таксите на фиксиран процент или процент от общата сума на сделката, който може да варира в зависимост от местоположението ви, начина на плащане и други фактори. 

Преди да се регистрирате, се уверете, че знаете какви такси ще ви бъдат начислени – които можете да намерите на уебсайта на борсата. Структурата на таксите трябва да бъде ясно посочена, когато правите покупката си, но може да ви помогне да вземете предвид тези разходи предварително, за да не похарчите повече, отколкото сте очаквали. 

Захранване на Вашата сметка

В зависимост от борсата, която сте избрали, може да се наложи да предоставите информация като ЕГН и източника на доходи, когато създавате профила си. 

При повечето борси ще можете да свържете банковата си сметка или дебитна карта, за да превеждате левове или евро за търговия. Възможно е да има различни такси в зависимост от метода, който използвате за захранване на сметката си – обикновено банковите преводи струват по-малко от опциите с карти. 

Не забравяйте, че финансирането на сметката ви не е същото като действителното закупуване на криптовалута. Точно както при традиционното инвестиране, никога не искате да оставяте неинвестирани пари в сметката си. След като захраните сметката си, все пак ще трябва да обмените левове или евро биткойн. 

Отваряне на поръчка

След като свържете метод за плащане, ще можете да направите поръчка за Bitcoin. Този процес може да се различава в зависимост от борсата, която използвате. 

Ако използвате борса, може да имате възможност да поставяте както пазарни, така и лимитирани поръчки. Пазарна поръчка означава, че купувате криптовалутата в този момент, на текущата пазарна цена. Лимитирана поръчка означава, че ще зададете цена, която искате да платите за криптовалутата. След като валутата достигне тази точка, тя автоматично ще бъде закупена.

При Биткойн вероятно ще закупите частичен дял от монетата – една монета се търгува за около 20 000 USD през последните седмици след масовия срив на криптопазара през юни. Каквато и сума да вложите, тя ще бъде отразена в обмена като процент от общия брой Биткойн. (Пример: Ако сте инвестирали 1 000 долара при стойност на Биткойн в началото на септември от около 20 000 долара, вие ще притежавате 0,02 от Биткойн). Ако имате нужда от повече детайли при стартирането с Bitcoin, вижте експертното ръководство на Биткойн Капитал как да купя биткойн.

Безопасно съхранение

Много борси ви позволяват да оставите инвестицията си в сметката си, което е най-лесно за повечето начинаещи. Но ако искате да подсигурите допълнително цифровите си активи, можете да ги прехвърлите в портфейл за криптовалута. 

Портфейлът за криптовалута е място за съхранение на цифрова валута. Съществуват различни видове портфейли за криптовалута и всички те са свързани с различни нива на сигурност. 

Борсата, която използвате, може да предлага опция за портфейл, така че лесно да прехвърлите монетите си от сметката си в борсата в по-сигурен портфейл. Можете също така да използвате софтуер на трета страна или да изберете студено съхранение в офлайн хардуерно устройство. 

Някои платформи, които можете да използвате за купуване на криптовалута – не ви позволяват да прехвърлите монетите си на собствено устройство за съхранение. Помислете дали това е опция, която искате, преди да купите, било то заради офлайн сигурността на активите ви или защото в бъдеще може да искате да търгувате, използвайки друга платформа.

Както при всяка инвестиция, важно е първо да направите проучване и да разберете в какво се впускате. Уверете се, че инвестицията в биткойн няма да попречи на постигането на други цели, като например финансиране на пенсионните ви сметки и изплащане на дългове с високи лихви. Експертите препоръчват при купуване на биткойн или друго криптода поддържате инвестициите си до по-малко от 5% от портфолиото си. 

Според експертите, биткойн е добро начало за начинаещите криптои нвеститори. Като първата криптовалута, Биткойн има най-дълга история, което инвеститорите трябва да вземат предвид. От създаването си през 2009 г. Биткойн експоненциално увеличава стойността си през последното десетилетие. Много експерти го оприличават на "дигитално злато" като дългосрочно средство за съхранение на стойност. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст