Пеканов подкрепя идеите за реформа на антикорупционната комисия

Министерски съвет Атанас Пеканов

Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов подкрепя идеите за реформа на антикорупционната комисия. Той участва във форум, на който правосъдният министър Крум Зарков представи идеите си за промяна. Той предлага нов начин за избор и назначаване на членове на реформираната КПКОНПИ.

Приветствам активната работа на Министерството на правосъдието по тези ключови въпроси. Някой неща търпят критики от години и наша отговорност е да си свършим работата. Представители на Европейската комисия вече ни дадоха знак, че това е правилният подход. Отговорност на следващото Народно събрание е реформите да се случат. Депутатите трябва да намерят консенсус и тези стъпки да бъдат приети, вместо да се извиняваме с политическа турболенция, каза Пеканов.

Идеята на Зарков е членовете на реформираната комисия да са – двама, предложени от парламента; един, предложен от президента и по един, предложен от общите събрания на съдиите във Върховния административен съд и Върховния касационен съд. Предлага се председател да е всеки от петимата на ротационен принцип за по една година. Комисията ще се раздели на две – едната ще се занимава с разследване и с аналитична дейност, свързана с корупционните престъпления, а другата ще се занимава с конфликт на интереси, публичност на имуществата и отнемане на незаконно придобито имущество.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст