Състоянието на Европейския съюз остава неясно

урсула фон дер лайен

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнесе на 14 септември пред Европейския парламент  годишната си реч "За състоянието на съюза", която трябваше да послужи като политически компас за управление на блока през следващата една година. В речта й доминираше темата за войната в Украйна, което е разбираемо предвид последиците, които тепърва ще ни се струпат върху главите, както и насоки за пестене на енергия. Там обаче липсваха ключови и неотложни проблеми, пред които е изправена Европа. 

"Финансовият сектор на Русия е на командно дишане. Руската войска вади чипове от миялни машини и хладилници, за да поправя своите военни машини, защото няма полупроводници. Руската промишленост е в развалини”, пламенно отчете Фон дер Лайен и обяви, че ще отпътува  за Киев веднага след речта си, което ще е третото й посещение от началото на инвазията, за да обсъди достъпа на Украйна до единния пазар на блока.

Тя обяви курса на ЕС  – санкциите срещу режима в Москва ще останат, а финансовата подкрепа към Украйна ще продължи, защото възстановяването на страната се нуждае от огромни финансови средства. 

"Това не е само война, която руснаците започнаха срещу Украйна. Това е война за нашата енергия, за нашата икономика и ценности. Това е война за нашето бъдеще. Става въпрос за автокрация срещу демокрацията”, изтъкна шефът на Комисията и обяви, че досега Европа е дала на Украйна над 90 млрд. евро финансова помощ, без да се броят доставките на оръжие.

Ясната и категорична позиция на Брюксел е похвална, защото рядко сме ставали свидетели на подобно явление. Много често важните изявления буквално са

удавени в тежък бюрократичен език,

прикриващ липсата на мнение.

В речта обаче липсваше дългосрочна визия за икономиката. Инфлацията в Европа препуска бясно, а цените растат неудържимо без значение от сектора – от германските домати до шведските пирони. Да не говорим за удара върху фирмите за комунални услуги. В същото време се очаква влиянието на енергийната криза върху доставките на храни и напитки да се засили още повече, защото температурите започват да паднат, а разходите отопление продължават да растат.

Разочарование е, че Фон дер Лайен, която е бивш германски министър на отбраната, говори за война и за доставки на оръжие, но мълчи по въпроса как държавите членки на Съюза ще попълнят изтънелите си запаси. Това е голям пропуск, защото западните правителства вече са мобилизирали военно-промишлените си комплекси да увеличат производството на оръжия и боеприпаси и да попълнят запасите, които силно отъняха заради снабдяването на украинските въоръжени сири.

През юли Европейският съюз обяви

500 млн. евро за съвместни покупки на оръжие

през следващите две години, които да попълнят складовите наличности. Акцентът е в производството и доставките на противотанкови и зенитно-ракетни системи. По-рано бе съобщено, че на 28 септември в Брюксел ще бъде проведена специална среща, на която ще присъстват ръководителите на големите оръжейни компании. В речта обаче тази важна информация "просто" липсваше.

Другата болна тема, която Фон дер Лайен пропусна, бе продоволствената сигурност и селскостопанската политика. Да обясняваме какви ще са последиците от неглижирането на "хранителния" европейски дебат, няма смисъл. В случая по-важно е друго – вместо насоки и решения, от председателката на Европейската комисия чухме само, че

"Русия е причината за световната продоволствена криза".

И така да е, голите констатации със сигурност няма да нахранят хората. А отделянето на все по-голяма част от заплатите за все по-малко храна ще предизвика такова социално напрежение, че подкрепата за Украйна несъмнено ще почне да се топи като лански сняг.

Сред другите големи липси в речта е европейското законодателство в областта на климата и околната среда, което в момента се договаря от Европейския парламент и страните от ЕС, както и цифровизацията. Доскоро тези теми бяха като дъвка и не минаваше заседание без тях, изведнъж се оказа, че не са толкова важни. 

Без ограничение на цените на руския газ 

Енергийната политика, за радост, беше широко застъпена в речта на Фон дер Лайен.  Тя обяви, че Европейската комисия се отказва от по-ранните  си планове  за ограничаване на цената на руския газ, а вместо това ще бъде създадена нова работна група с представители на страните от блока, които заедно ще договарят сделки с ключови доставчици като Норвегия. Освен това тя обяви създаването на нов показател за газовия пазар, който да отразява бързото преминаване на ЕС от вносен тръбопроводен газ към втечнен природен газ, който се търгува на световния пазар и се доставя от  места като Катар и Съединени щати. В отговор на безпрецедентната енергийна криза шефът на ЕК увери, че пазарът на енергия в блока ще бъде реформиран.

"Енергийният пазар, както изглежда днес, повече не е в услуга на потребителите. Трябва да разделим ценообразуването  и обвързаността между газа от тока, предстои дълбока промяна на пазара на ток”, обясни тя и посочи, че Комисията предлага задължение за намаляване на потреблението на електроенергия с поне 5% по време на избрани часове с пикови цени. От държавите членки ще се изисква да определят 10% от часовете с най-висока очаквана цена и да намалят търсенето именно през тези пикови часове.

Страните от ЕС също така трябва  да намалят общото търсене на електроенергия с поне 10% до 31 март 2023 г. Правителствата могат да изберат подходящите мерки за постигане на това, между които финансова компенсация и повишаване на енергийната ефективност. 

Най-богатите да плащат

В речта си "За състоянието на съюза" Фон дер Лайен предложи таван на печалбите за производителите на ток. Петролните и газовите компании ще трябва да споделят своите свръхпечалби, за да помогнат на европейските домакинства и индустрии да се справят с огромните сметки за енергия.

Само за сравнение, през второто тримесечие най-големите петролни компании в Европа – "Тотал енерджи" и "Шел", отчетоха тримесечна печалба, съответно – от 9.8 млрд. и 11.5 млрд. долара. Според нея не е редно да се печели от тежкото положение на целия континент и от тази мярка може да се очаква държавите да получат допълнителни 140 милиарда евро.

"В нашата икономика печалбите са нещо добро, но днес не е добре тези печалби да дават повод за възползване от войната за сметка на потребителите. Днес

печалбите трябва да бъдат споделяни с онези, които имат най-голяма нужда”,

заяви председателят на ЕК и допълни, че сигурни доставчици на газ са САЩ, Норвегия и Алжир.

Освен това  Фон дер Лайен обяви създаването на "Европейска водородна банка“, която ще гарантира закупуването на водород с парите, получени от въглеродния пазар на ЕС (схемата за търговия с емисии). Целта, според нея, е  да се осигурят инвестиции в бъдеща инфраструктура за чиста енергия. Целта ще бъде производство на 10 милиона тона зелен водород до 2030 година.

Като изключим бързата реакция и конкретните насоки за държавите от блока по отношение на  енергийната криза, речта на председателката на ЕК бе далеч от очакванията да се превърне в политически компас. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст