ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Три стратегически проекти отварят трафика в Пловдив

Пловдив Централна жп гара

Пробивът под Централна гара в Пловдив, градската железница в града и повдигането на жп линията Пловдив – Карлово бяха водещи теми в разговора между кмета Здравко Димитров и заместник-министъра на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски. В срещата са участвали и заместник генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ по „Стратегия и инвестиции“ инж. Мария Генова, инж. Иван Бакалски от НКЖИ,  ръководител на проекта за модернизацията на жп линия Пловдив – Бургас и заместник-кметовете на Община Пловдив Пламен Райчев и Тодор Чонов. За изпълнението на проектите ще бъде изготвено и споразумение за сътрудничество.

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ ще включи сред приоритетите си в следващия програмен период повдигането на жп линията Пловдив-Карлово в участъка между Централна гара Пловдив и жп гара Филипово. Администрацията ще предостави на НКЖИ общинските имоти, които попадат в зоната на трасето, да се изготви ПУП и да се определят броя и местата на евентуални бъдещи спирки. Повдигането на жп линията ще спомогне за разтоварване на трафика между район „Западен“ и район „Централен“, като ще даде възможност за развитие на алтернативен транспорт.

Дискутирана е била и готовността на НКЖИ и Община Пловдив за съвместна работа при

изграждането на бъдеща градска железница,

част от която ще е повдигнатия участък Централна гара – жп гара Филипово. Всички участници в срещата са се обединили около становището, че до 10 години тя ще бъде от първостепенна необходимост за облекчаване на трафика в града.

Относно пробива „Модър – Царевец“ заместник-министърът е заявил, че не бива да се затваря основна пътна артерия в посока юг-север без да са осигурени на гражданите други възможности за придвижване. Той е гарантирал, че реконструирането на Бетонния мост ще започне след като бъде пуснат пробивът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст