Зарков предлага нов начин за назначаване на членове на КПКОНПИ

Крум Зарков

Министерството на правосъдието предлага нов начин за избор и назначаване на членове на Антикорупционна комисия. Това заяви пред репортери служебният ресорен министър Крум Зарков. Днес той представя пред дипломати и експерти идеите си за промени. На събитието присъства и вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Идеята на Зарков е членовете на реформираната комисия да са – двама, предложени от парламента; един, предложен от президента и по един, предложен от общите събрания на съдиите във Върховния административен съд и Върховния касационен съд. Предлага се председател да е всеки от петимата на ротационен принцип за по една година. "Това, което запазваме от предишната концепция, е, че те ще разследват престъпления – смятаме, че те трябва да правят само това. С други думи, няма да се занимават само с конфликт на интереси, както беше предвидено в предишния законопроект. Комисията се разделя на две – едната ще се занимава с разследване и с аналитична дейност, свързана с корупционните престъпления, а другата ще се занимава с конфликт на интереси, публичност на имуществата и отнемане на незаконно придобито имущество'', разясни правосъдният министър. Ще бъде създадена и нова разследваща агенция за борба с корупцията.

"Ще се концентрираме върху висшите публични длъжности – тези, за които казват, че няма достатъчно присъди – като премиери, министри, кметове, областни управители, шефове на ключови комисии… Там, където корупционният риск е най-голям и където се упражнява най-голяма власт, с която може да се злоупотреби", посочи още Зарков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст