ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Близо 9500 машини ще бъдат използвани за вота на 2 октомври

ЦИК

За предсрочните парламентарни избори на 2 октомври са предвидени 11 845 секции в страната, обяви на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева. Това обаче не е окончателният брой на секционните избирателни комисии, тъй като 48 часа преди изборния ден ще се разкрият допълнителни секции в социални заведения и места за задържане. Тази седмица с решение на ЦИК е бил коригиран броят на машините, които ще бъдат използвани в страната – на 9369. В 1105 секции ще се гласува с по две машини. 

Машините с демоверсиите са вече у нас, извършват се пробни гласувания от избирателите. Графиците на тези гласувания трябва да са публикувани на интернет страниците на областните, общинските администрации, както и на районните избирателни комисии. 12 машини са предоставени на партии и коалиции, регистрирани за участие в изборите. Те са с инсталирана демоверсия за организиране на гласуване на избиратели по време на предизборната им кампания.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова увери, че организацията на изборния процес е своевременна, всички решения на избирателната комисия са приети в законоустановените срокове, няма забавяне на отделните дейности. А Матева напомни, че на 17 септември – събота, изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес, както и на хора с увреждания. В момента има една социологическа агенция, регистрирана да изработи резултати от екзитпол.

Кандидатите за народни представители са 5033, 1576 от тях са жени.

На този етап ЦИК няма информация пострадалите от наводненията карловски села да имат проблем с осигуряване на изборния процес или помещенията за гласуване.

На брифинга бяха представени компонентите на машината и бе дадено обяснение как работи устройството. От избирателната комисия показаха отделението, в което стои хартията, върху която се печата бюлетината и подчертаха, че то се запечатва с пломба, но при нужда може да се отпечата (ако хартията свърши). Беше показано и отделението, в което се включва захранването. То също е защитено с пломба и се запечатва веднъж. Запечатва се и отделението с акумулаторната батерия. Всяка машина работи с по две две флашки и не може да работи при липса на едната от тях. Флашките са собственост на ЦИК.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст