Щатските шистови босове: “Европа да не очаква спасение”

бензин

Американският сектор на шистови горива предупреждава, че не може да спаси Стария континент като увеличи своевременно доставките на суров петрол и газ, за да предотврати зимен енергиен спазъм на фона на страховете, че срив на руския износ ще изпрати отново над 100 долара за барел цените на черното злато.

Въпреки че напрежението на петролните пазари спадна през последните седмици, отдихът може да приключи когато пълната забрана на Европейския съюз на руските продажби влезе в сила до края на годината. Американският министър на финансите Джанет Йелън предупреди през седмицата, че ембаргото "може да предизвика скок на петролните котировки". Американските производители, които разполагат с огромни запаси от черно злато и природен газ, които биха могли да послужат като алтернативни източници на доставки за Европа и да предотвратят енергиен недостиг през зимата, съобщават, че не могат да увеличат достатъчно бързо производството. И докато някои компании помпат по-ударно, общият брой на кладенците в експлоатация остава непроменен през последните седмици и производителността на единица обект е паднала. 

Уил Ван Лоу – шеф на групата за частни капитали "Куантум енърджи партнърс", която е един от най-едрите инвеститори в щатския шистов сектор – предупреждава, че "не се задава спасителна операция", "нито от страна на петрола, нито на газа".

Износът на черно злато и синьо гориво от САЩ се активизира, за да се възползва от по-високите цени в Европа, но вече е почти на максимума си, твърдят фирмените мениджъри и предупреждават, че добивът на суров петрол ще е по-нисък с около 1 млн. барела на ден от правителствените прогнози. На въпрос за перспективата за по-голямо увеличение на производството, Скот Шефилд – главен изпълнителен директор на "Пайъниър нечъръл рисорсиз", един от най-едрите американски производители – посочва, че "не вижда да се задава подобно нещо", защото "никой не разработва нови кладенци". Шефилд дори смята, че цените на черното злато могат да надхвърлят 120 щ. долара за барел през зимата когато доставките пресъхнат.

Международната агенция по енергетика обяви на 14 септември, че продажбите на черно злато от Русия – най-едрият световен износител на суровината, могат да паднат с почти 20% когато ембаргото на ЕС влезе цялостно в сила. Котировките на сорт "Брент" се повишиха с 1% – до 94 долара за барел – след новината, а в следобедните часове на 15 септември се движеха в близост до 93 долара за барел.

Бурното увеличение на шистовото производство през миналото десетилетие превърна Съединените щати в най-големия производител на черно злато в света, като предпандемичния добив на суровината достигна 13 млн. барела на ден или над 10% от световното предлагане. Ежегодният производствен ръст по време на годините на растеж задоволяваше по-интензивното потребление и по този начин държеше цените под контрол. По време на пандемията активността пресъхна, цените потънаха до едноцифрено изражение и едва през миналата седмица добивът се възстанови до 12.1 млн. барела дневно. 

В допълнение към по-слабия ръст на предлагането на шистови горива се появиха и опасения за възможностите на ОПЕК да увеличи добива. През миналата седмица картелът обяви планове да започне да съкращава производството. И докато гигантите "Шеврон" и "Ексън мобайл", както и някои частни компании помпат все по-активно, общият брой на работещите кладенци остава непроменен, а производителността пада. 

Главният изпълнителен директор на фирмата за частен капитал "Кимъридж енърджи" – Бен Дел – твърди, че инвеститорите в шистовия бранш от Уолстрийт няма да дадат благословията си за голям производствен ръст и предпочитат модела на по-малък добив с по-високи печалби, защото "капиталовите наличности са силно ограничени".

Скромно увеличение на добива в САЩ през идните месеци няма да промени съществено нещата, смята Мат Галъхър – шеф на частния производител "Грийнлейк енърджи венчърс". Той допълва, че "би било опасно да се мисли, че производството на евтина енергия, особено от петролния бранш, може да нараства вечно".

Вашингтон се бори от месеци да свали цените на петрола и бензините, които се изкачиха до рекордно високи равнища след нахлуването на Русия в Украйна и обезпокоиха сериозно администрацията на президента Джо Байдън преди междинните избори през ноември. Белият дом поиска от шистовите производители да увеличат добива, а министърът на енергетиката Дженифър Гархолм оприличи положението в страната като "подготовка за война". Госпожа Йелън пък каза, че Белият дом работи съвместно с партньорите си от Г-7 за постигане на потенциални изключения от руското ембарго, за да се избегне шок върху предлагането.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст