И таксиметровите шофьори излязоха на протест

Протест таксита таксиметрови шофьори

Таксиметрови шофьори от цялата страна излязоха на протест пред съдебната палата в София в подкрепа на техен колега от Ямбол, който беше прострелян по време на работа през 2017 година. Демонстрацията е и срещу решението на съда.

На 11.12.2017 Апостол Вълчев беше прострелян, докато е на работа, от двама клиенти край Ямбол. Последваха серия от съдебни дела, намаляване на присъдите на извършителите и изменение на обвинението от предумишлен опит за убийство с цел грабеж на "сплашване" и средна телесна повреда, обясниха организаторите на протеста.

Според работещите в бранша основният проблем е, че са премахнати радиостанциите, чрез които преди години таксиметровите шофьори общуваха и приемаха заявки. Когато имахме проблем, се обаждах по радиостанцията и колеги идваха, а сега, когато сме с таблети, това е невъзможно, разказа един от протестиращите. 

По думите им, има нужда от законови промени, но не са оптимисти, че те могат да се случат. Липсва и обединение на работещите в сферата. Една от причините отново е липсата на радиостанциите." Преди си говорехме по тях. Ако сега ги имаше – колите тук и протестиращите щяха да са много повече", каза друг от събралите се в подкрепа на Апостол Вълчев. Друг проблем, който посочиха от бранша, е липсата на паник бутон в колите, който преди години е изискван, но по-късно това изискване е премахнато.

Протестът започна на пл. "Княз Александър I Батенберг", където шофьорите от протеста паркираха своите коли, а по-късно се преместиха пред Съдебната палата.

Таксиметровият бранш в София внесе в Столичния общински съвет (СОС) искане за увеличение с 15% на минималната и максималната тарифа за километър пробег. Съгласно Закона за автомобилните превози общинските съвети имат задължението минимум един път в годината да актуализират максималните и минималните цени, съобразно икономическата обстановка, каза за БТА председателят на Националния таксиметров синдикат Красимир Цветков. Той посочи, че в София такава актуализация не е правена от девет години, което наложи рязкото увеличение от миналата година.

На заседание на Транспортната комисия в СОС тази седмица от сектора са изразили искания за 20 % ръст. 

Тази година вече имаше поскъпване на таксиметровите услуги. От 1 януари минималната дневна тарифа е 1,05 лева на километър, а дневната максимална тарифа – 1,78 лева. Минималната нощна тарифа стана 1,21 лева на километър, а цената на нощния таксиметров превоз на километър – 2,19 лева.

Друго искане е свързано с данъка за превоз на пътници от таксиметрови шофьори, който се определя от общините и е в размер от 300 до 1000 лева. За столицата той е малко над 800 лева. Идея на браншовите организации е да сработи мярката, според която таксиметровите шофьори плащат минимален размер от 300 лева., а държавата компенсира общините до приетия от тях размер на данъка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст