Стокооборотът ни с Румъния се е увеличил с близо 40 процента

Росен Христов

"Стокооборотът между България и Румъния се е увеличил с близо 40% спрямо миналата година и се очаква до края на годината да надхвърли 7 милиарда евро стокообмен!" Това съобщи служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов при откриването на българо-румънския бизнес форум днес в Русе.

Във форума, организиран от Българо-румънската търговско-промишлена палата, взеха участие близо 100 компании от двете държави. Преди срещата си с бизнеса, служебният министър на икономиката Никола Стоянов коментира двустранните икономически отношения.

"Това, което мен лично като министър на икономиката много ме радва, е, че има български фирми, които дори вече са лидери на пазара. Разбира се, много компании имат осезаемо присъствие, но някои като варива, тестени изделия и т.н. вече са лидери. Сериозно присъствие разбрах, че имаме в кредитиране дори, в застраховане. Това, което виждам в момента като проблем е, че българските инвестиции в Румъния са в пъти по-големи от румънските в България и ще разговаряме по този въпрос и ще разчитаме на съдействие и от палатата", каза той.

Министър Николов допълни, че държавата ще поощрява съвместните инициативи като участие на румънски компании в специализирани изложения, по-добро представяне на български продукти на румънския пазар и румънските продукти на българския пазар.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст