ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Назначен от Нинова шеф живял в луксозна къща, от ВМЗ плащали

Къща в Хисаря

Бившият изпълнителен директор на "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) Иван Иванов е живял в къща в Хисаря срещу 4500 лева на месец за сметка на държавния завод. Това съобщи Държавната консолидационна компания, която е принципал на предприятието. Това било установено след проверка за състоянието на завода, извършена от новото ръководство на ДКК.

Оказва се, че договорът за наем е бил сключен по разпореждане на самия Иванов и с изисквания за локацията и условията на недвижимия имот. Досега представителите на ръководството на ВМЗ, които не разполагат с жилище в района, са използвали апартамент в центъра на Карлово, който е нает от предприятието срещу месечен наем от 250 лева. При встъпването си в длъжност, въпреки че апартаментът е бил свободен, бившият шеф на завода наема за сметка на ВМЗ самостоятелна къща в Хисаря с площ от 152 кв. м. Имотът разполага и със собствено барбекю с площ 16 кв. м. Изглежда водещо при избора е била близостта до минералната вода на Хисаря, тъй като по-близките населени места като Сопот и Карлово не са отговорили на нуждите на Иванов. На годишна база разходите за бюджета на ВМЗ за избраното жилище възлизат на 54 000 лева.

В периода преди да бъде наета къщата, изискването на бившия изпълнителен директор Иванов е било всеки ден шофьор с кола на ВМЗ да пътува от Сопот до София, за да го взима. Следобед, след края на работния ден, шофьорът го е карал обратно до София. 

В резултат на проверката станали ясни и още няколко решения на Иванов, които ощетяват значително бюджета на ВМЗ. Предишното ръководство е назначавало хора с клауза в договора за обезщетение от шест заплати при предсрочното прекратяване. В последните си дни на поста Иван Иванов започва да освобождава служители, като изплатените обезщетения приближават 100 000 лв.

Това е поредният скандал във ВМЗ и принципала му – ДКК. Преди да бъде оглави ВМЗ, Иван Иванов беше областен управител на София-област от квотата на БСП. Той бе назначен за шеф на завода в началото на юни, докато лидерът на левицата Корнелия Нинова бе вицепремиер и министър на икономиката в правителството на Кирил Петков. Иванов изкара на поста едва около два месеца и беше сменен от новото ръководство на ДКК заради допуснати нарушения. Това стана по времето на служебния министър на икономиката Никола Стоянов. Той пък бе уволнен от Нинова като председател на Съвета на директорите на ВМЗ заради лоши резултати на предприятието. Оттогава между двете страни непрекъснато прехвърчат обвинения за злоупотреби, конфликт на интереси и безхаберие. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст