От “Газпром” са ни отговорили, че ще “помислят”

Росен Христов

"Според комуникацията с "Газпром" около една трета от нужните количества газ би трябвало да дойде оттам. Получихме отговор от "Газпром експорт". Комуникацията върви бавно. Те са готови да обсъдят нашите изисквания." Това заяви пред bTV служебният енергиен министър Росен Христов, а от думите му стана ясно, че отговорът е бил по-скоро отлагане, отколкото конкретика. "Изпратихме всичко, което искаме да договорим, а те си взеха "тайм аут" (почивка), за да обсъдят нещата. Надявам се в скоро време да се върнат с някаква обратна връзка", посочи той. И добави, че служебното правителство не иска да ходи на арбитражно дело срещу руската енергийна компания. И в момента се прави всичко възможно, за да се получат вече договорените количества газ. Според него редовният кабинет не е започнал да търси дългосрочни договори с други доставчици. Той е на мнение, че страната ни ще се справи през зимата и без доставки на газ от "Газпром", но "ако получим от тях, разбира се, е по-добре".

"Договорът с "Газпром" е за 3 млрд. куб. метра, което е около 90% от нуждите. Знаеше се, че този договор изтича в края на годината. Танкерите и азерският газ са 50% от нуждите. Къде са останалите 50%? Заварваме танкери с някаква оферта, но никой не знае как е формирана тази оферта – тя се появява без конкурс", каза министърът. За ноември и декември няма договорени количества газ, призна той. Но по думите му ток и газ за зимата ще има. "Работим усърдно и подготвяме търгове, като част от тях ще обявим тази седмица, за да осигурим доставки. Водим разговори и с "Газпром". Идеята е да имаме диверсификация на доставките", уточни Христов.

На въпрос пазарни ли са цените, на които "Лукойл" продава горива енергийният министър отговори: "Водихме преговори. Съгласиха се да оптимизират ценообразуването и да смъкнат цените. Водим преговори с тях как допълнително да ги смъкнем."

"Таван на цената на електроенергията ще бъде подкрепена, когато се видят конкретните мерки. Няма да бъде подкрепено споделяне на печалбите със съседните държави, тъй като те се използват за компенсации", уточни още Росен Христов.

Той разказа, че му било предложено му е от президента Румен Радев да стане служебен министър на енергетиката. "Търсиха човек с международен опит, който е независим. Проведохме консултации с президента, с екип, с г-н Донев. Дипломата ми е от университета в Калифорния. Няма драма с дипломата ми. Не само че имам диплома, но мога да я покажа", категоричен е министърът. Ветроходството му е хоби, а управлението на енергетиката е професия. По-уверен се чувства в енергетиката, подчерта той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст