“Син флаг” се вее над 18 български плажа

плаж

Над 18 български плажа и едно яхтено пристанище, с гарантирана чистота и безупречни условия за туризъм, се вее "Син флаг".  

Сега целта е да се удвои броят на българските плажове със син флаг, тъй като това ще издигне престижа на българския туристически продукт и ще гарантира сигурността и здравето на плажуващите, отбелязва служебният министър на туризма Илин Димитров. Като напълно постижима цел определи удвояването на този брой представителят на международната организация за България Станимир Георгиев. Двамата разговаряха за възможностите за популяризиране на инициативата.  

Чистотата, сигурността и главно качеството на водата са най-важните условия за кандидатстване за "Син флаг". Това пък се доказва чрез изследвания на акредитирани частни лаборатории или Регионалните здравни инспекции (РЗИ) по Черноморието.

Наградата "Син флаг" е еко-етикет и стандарт в туризма с 35-годишна история. С него са удостоени най-добрите 5042 плажа, яхтени пристанища и туристически плавателни съдове по света, сред които и тези на изявени български курорти, отбелязват от Министерството на туризма. 

А благодарение на дейността на българското движение "Син флаг" с този еко-етикет се отличават българските плажове от 1995 година. Първият от тях бе даден на "Слънчев бряг" след двугодишно проучване. 

През летния сезон на 2022 година българският туризъм успява да навакса спада в броя на гостите след 2019 година заради пандемията от Ковид-19. От министерството отбелязват, че края на август страната ни е посетена от около 5.3 млн. туристи, докато през 2019 година броят им е бил 6.2 милиона. В сравнение с миналата година има ръст на гостите от много от традиционните ни пазари, пояснява министър Димитров. По думите му броят на туристите от Обединеното кралство се възстановява, увеличават се летовниците от Израел.

Министърът отбелязва, че към България има засилен интерес в Полша и това именно е причината в края на октомври да се планира петдневно посещение на българска делегация в тази страна. Целта е да се осъществят срещи между бизнеса, особено в градове с летища, обясни Димитров. Основната цел на тази визита ще бъде да се покаже, че полските туристи са добре дошли у нас.

Броят на почиващите българи по Черноморието се запазва същия като през миналата година, посочва министърът. Според него причината за това е, че базата от места за настаняване по морето е много разнообразна. В момента работят над три хиляди обекта, така че всеки – и български, и чуждестранен турист, има възможност да избере къде да почива според финансовите си възможности.

Министър Димитров съобщи още, че като част от стратегията за развитие на сектора у нас, той е направил предложение до Министерството на външните работи страната ни да има туристическо аташе и в Истанбул. В момента имаме такива в Полша, Германия, такова работеше и в Русия. Според него ще е добре в по-далечно бъдеще страната ни да има туристически аташета и в Лондон и в Румъния.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст