УЕФА иска да премести финала на Шампионска лига в САЩ

шампионска лига

Съюзът на европейските футболни асоциации (Union of European Football Associations), познат повече като УЕФА (UEFA) разглежда вариант за провеждане на финала на Шампионска лига в Съединените щати, пише испанското издание AS.

По негова информация, причинаната за такова едно решение може да стане голямото влияние на телевизионния и рекламния пазар в САЩ.

УЕФА е продала правата за излъчване на мачовете от Шампионска лига в САЩ за  шест години, считано от 2024 година, на телевезионните компании CBS, Viacom и Paramount за 1.5 млрд. евро. 

По-рано стана известно, че УЕФА няма да наложи санкции на шотландския футболен клуб "Рейнджърс" за изпълнението на химна на Великобритания преди срещата от втория кръг в груповата фаза на Шампионска лига срещу италианския "Наполи".

Клубът е нарушил забраната на УЕФА, да се изпълни британският химн в чест напочиналата кралица Елизабет II. Преди тези мачове освен "Рейнджърс", също така и английските "Челси" и "Манчестер Сити", са поискали УЕФА да им разреши да изпълнят химна на Великобритания, но са получили отказ. Преди началото на срещите на тези отбори не е бил изпълнен химнът на Шампионска лига, а също така не е бил разтегнат банерът с логото на турнира в центъра на терена.

Финалът в сегашния турнир е насрочен за 10 юни 2023 година. Той ще се проведе на Олимпийския стадион „Ататюрк“, разположен в западните покрайнини на Истанбул, е най-големият стадион в Турция. Носи името на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк.

Шампионската лига на УЕФА 

(UEFA Champions League) е най-важният европейски клубен футболен турнир. До сезон 1992/1993 носи името Купа на европейските шампиони (КЕШ, European Champions' Cup). Той се смята за един от най-престижните трофеи в световния клубен футбол. Провежда се всяка година от УЕФА. Женските футболни отбори имат отделна Шампионска лига на УЕФА за жени.

Титлата „европейски шампион“ е притежавана от 22 различни клуба. От тях 12 отбора са я печелили повече от веднъж, от които 6 – повече от 3 пъти. Завинаги са печелили купата Реал – Мадрид, Аякс – Амстердам, Байерн – Мюнхен, Милан, Ливърпул и Барселона. Най-много титли има отборът на Реал – Мадрид, който е печелил купата 14 пъти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст