ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Експерти от Република Северна Македония изучават публичните финанси у нас

Министерството на финансите посрещна делегация от Република Северна Македония

Министерството на финансите беше домакин на учебно посещение от екип от финансовото министерство на Република Северна Македония в рамките на Туининг проект „Укрепване на бюджетните функции за планиране, изпълнение и вътрешен контрол“.

Основна му цел беше подобряване на практическите познания на експертите от съседната страна в областта на управлението на публичните финанси. Работните срещи включваха презентации и тематични дискусии, в т.ч. проучване на процесите и практиките в България.

В рамките на туининг проекта ангажиментът на българското финансово министерство беше изготвяне на оценка за съответствието на Устройствения закон за бюджета на Република Северна Македония с европейската рамка за фискално управление и добрите международни практики, както и оценки на различни законови и подзаконови актове, свързани с разпоредбите на новия закон.

Сред основните акценти на проекта е повишаване на капацитета на експертите от съседната страна. В рамките на това посещение бяха организирани срещи и лекции от ръководители и експерти на различните дирекции в Министерството на финансите, сред които „Бюджет”, „Икономическа и финансова политика“, „Държавно съкровище”, „Държавни разходи“ и „Национален фонд“. Програмата включваше и срещи с представители на Фискалния съвет на България, местната власт, Националната здравноосигурителна каса, Министерството на земеделието, Министерството на транспорта и съобщенията и други.

Туининг проектът, който обхваща четири основни компонента – областите по планиране и изпълнение на бюджета, система за публичен вътрешен финансов контрол, обществени поръчки и защита на финансовите интереси на ЕС, се изпълнява от международен консорциум, с участието и на институции от Нидерландия, Хърватска и Латвия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст