“Влак, бърз като падане” – най-скромният литературен проект

четене на книга

Вече са известни одобрените от Национален фонд „Култура“ проекти – нови стихосбирки и романи, които ще излязат на български език. Техните автори ще получат за издаването им между 1700 и 6000 лева.

От Национален фонд „Култура“ отпускат по литературната си програма за 2022 г. 974 875 лева, с които ще подкрепят общо 192-ма автори.

Най-скромната сума от 1700 лева е за романа на Нели Станева – „Влак, бърз като падане“. Явно от журито изобщо не са одобрили черния й хумор. Веднага след нея се нарежда Емилия Авгинова-Николова със стихосбирката си "Поетични определения на нещата", получаваща 1900 лева, и Анка Николова, която ще разполага с 2000 лева за поетичния си сборник „Седмица от недели“.

По 6000 лева за литературните си проекти ще получат над 70 автори – писатели, поети, драматурзи литературоведи.

Сред тях са Елка Димитрова, която ще издаде изследването си „Модернизмът – енергия и тяло“, Владимир Сунгарски, от когото ще очакваме романа „Лимес“, Николай Райков, който пише детската книга – „Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче“, Иван Ланджев, който ще ни изненада този път не със стихосбирка, а с есета – "За неизбежната случайност“.

Документалното изследване на Жанета Митева „История на Царския дворец в София“ също получава финансиране в размер на 6000 лева. Такава сума ще бъде отпусната и за романа на Иван Стамболов „Янаки Богомилов 4 – Родолюбивият гинеколог“, и за още едно документално проучване – „Бохемските кафенета на соца. Варна“ на Мариана Първанова.

Петдесет и осем проекта не са били одобрени за финансиране, но причините са прозаични. Споделяме ги не от злорадство, а с надежда, че писателите и поетите няма да се разколебаят и да заключат черновите в най-дълбоките чекмеджета.

Проектите са отхвърлени или защото авторите са кандидатствали след крайния срок – като например поетът Румен Леонидов, или защото не са отговорили на техническите изисквания, като например не са посочили каква сума биха искали да получат за издаването на бъдещата си книга.

Заглавията им звучат многообещаващо и ако не тази година, то догодина, когато дребните пропуски бъдат отстранени, попътният вятър ще отнесе и техните ръкописи за печат, вещае "Простосмъртният пророк" – бъдещата стихосбирка на Румен Леонидов.

Сред другите заглавия, които тепърва ще очакват финансиране, са монографията на Георги Граматиков „Бубарство и копринарство в Свиленград“, разказите на Любомир Халачев „Защо умряха динозаврите“, романът „Разпятие“ на Антон Баев, комиксът на Зорница Христова „Един ден в музея – 2“ и приказката на Даниела Кузманова – Бояджиева – „Изгубените. Приказка за пътешествията на Годар и песните на един народ“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст