ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДКК със смущаваща информация за бившото ръководство на ВМЗ

Пресконференция ДКК Венцислав Димитров

След проведените разговори с ВМЗ-Сопот, най-големият техен проблем е смутеният процес за доставка на суровини за възложената продукция и изпълнение на съществуващи договори. Конкуренцията ни е изпреварила и сега суровината трябва да се изкупува на завишени цени. Toва заяви изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров на брифинг пред журналисти, посветен на състоянието на ВМЗ-Сопот.

Проблемът е липсата на суровина за производство на крайния продукт, като капацитетът на предприятието е запълнен до края на 2024 г. На брифинга обаче не стане ясно за какъв тип суровина става въпрос.

Димитров обясни, че водещо в ситуацията е не това, което се изнася като информация от предходното управление, а ситуацията, която са получили като потвърждение от синдикатите и работниците във ВМЗ-Сопот.

По думите му хвърлили се обвинения към управлението на ДКК, но би било същите да бъдат подкрепени с доказателства. ДКК винаги са се стремели да бъдат обективни в изнесената информация и се концентрират върху изнесените факти и обстоятелства, които имат, а не такива твърдения, които не се подкрепят с документи, подчерта Димитров.

Следващото, което е смущаващо, че предходният изпълнителен директор на ВМЗ-Сопот наема къща на космическата цена от 4500 лв. в локация, която не съвпада с производствената дейност на предприятието. В договора за наем никъде не е посочено, че същата се ползва от служители на предприятието, а е посочено, че наемател е търговското дружество ВМЗ с изпълнителен директор Иван Иванов. Бившият шеф на ВМЗ можело да каже, че са се събрали и 100 души вътре в самата къща, но не е мотивирано с документи и доказателства.

"На следващо място да е ясно на всички, че всички членове на съвета на директорите имат сключени договори за управление и контрол за това с какви права, задължения и привилегии могат да използват. Ползване на подобен род къщи не е включен в техния предмет и права на страните", обясни Димитров.

ДКК няма данни за ползване на подобен род привилегии и от предишните съвети на директорите на ВМЗ-Сопот, а всички са пътували с колите си.

Възложените СМР-та в обектите на ВМЗ-Сопот също били смущаващи. При процедурата за избор на СМР-та възложителят не е поставил технически изисквания към по-голяма част от оборудването, тръжната процедура и липсват механизми от страна на възложителя за контрол на качество на изпълнение. Така оформени рамковите договори и последващата стойност на сключените анекси се променя сумата в глобално число, която е била платена авансово – вместо да бъдат платени 50%, са платени 60%. Имало разминавания в пазарните нива на възложеното – с повече от 30%.

ДКК събира документи, с които искат да излязат и да направят пресконференция на място в самото предприятие ВМЗ-Сопот.

От своя страна Иван Зангочев, председател на Съвета на директорите на ДКК, добави, че бившият изпълнителен директор на ВМЗ-Сопот е имал двама шофьори, но доколко са използвани – не може да се каже. Най-странното е, че с втория шофьор има сключен втори трудов договор, който е в нарушение на Кодекса на труда.

Процесът на работа във ВМЗ-Сопот включва производство, складиране и експедиране на продукция. Печалбата се реализира, след като продукцията от предприятието е експедирана. На място ДКК ще може да каже как е изпълнена производствената програма на дружеството, тъй като информацията, която е имат, е непълна.

ДКК нямат пълна картина от всички месеци от началото на година за това кой какво е правил и кой какво е работи. Между 180-200 млн. лв. годишно печели ВМЗ-Сопот от продукцията си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст