ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Херсон и Запорожие също ще имат “референдуми” за влизане в Русия

война в украйна руско украинска война руски сили военни

Освен Донецк и Луганск, проруските власти в няколко области, окупирани от руснаците след началото на офанзивата срещу Украйна миналия февруари, също обявиха намерението си да организират референдуми за анексиране.

Ръководителят на администрацията на руските окупационни власти в Херсонска област Владимир Салдо също обяви референдум на тези дати. "В съответствие с указа референдумът ще се проведе от 23 до 27 септември 2022 г.“, съобщи той в Телеграм. Изправена пред "трудна" ситуация, "регионалната администрация ще направи всичко необходимо, за да гарантира безопасността на всички жители на рейона" по време на гласуването, добави Салдо.

В допълнение към районите, които обявиха датите на референдума във вторник, руските окупационни власти в района на Запорожието също изразиха желание да се присъединят към Русия.

Владимир Рогов, член на създадения от руските окупационни власти главен съвет на военно-гражданската администрация в Запорожка област заяви, че референдум ще се проведе в контролираната от руските сили част на областта, "а след това стъпка по стъпка ще се освобождава останалата й територия", съобщи ТАСС.

Рогов, който е и председател на движението "Ние сме заедно с Русия", заяви пред радио "Комсомолска правда", че в случай на присъединяване към Руската федерация, Запорожка област би трябвало да бъде преименувана на Запорожки край.

Обявяването на тези референдуми идва на фона на контраофанзива на Киев, която тревожи окупационните сили, установени от Москва, отбелязва АФП.

По-рано днес, преди обявяването на тези дати бившият руски президент Дмитрий Медведев предупреди, че в случай на нападение срещу анексираните територии Москва ще използва "всички сили за самоотбрана".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст