ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лиз Тръс: Не се задава търговско споразумение със САЩ

лиз тръс

Великобритания може да не сключи споразумение за свободна търговия със САЩ с години, призна Лиз Тръс преди първата си двустранна среща с Джо Байдън, предаде "Гардиън".

Новият британски премиер призна, че е малко вероятно преговорите да започнат в "средносрочен план", преди да замине за Ню Йорк за първото си задгранично пътуване, откакто влезе на Даунинг стрийт.

В ход, който вероятно ще разочарова привържениците на Брексит, тя омаловажи очакванията, че някакво търговско споразумение е неизбежно, на фона на опасенията, че големите обещания, последвани от неуспех да се стартират преговорите, ще навредят на прохождащото й управление.

В самолета за САЩ Тръс призна пред репортери: "В момента не се водят преговори със САЩ и нямам никакви очаквания, че те ще започнат в краткосрочен до средносрочен план".

Това е първият път, когато правителството признава, че практически няма шанс за постигане на скорошно споразумение за двустранно търговско споразумение със САЩ, най-големия търговски партньор на Великобритания, въпреки че е желано от поддръжниците на Брексит  като една от основните потенциални ползи от напускането на ЕС .

Вместо това новият министър-председател каза, че нейните приоритети ще бъдат присъединяването към Транстихоокеанското търговско партньорство на 11 държави, включително Австралия, Канада и Сингапур, както и сключването на сделки с държавите от Персийския залив и Индия.

Тя добави, че нейният фокус "номер едно" в разговорите с Байдън в ООН в сряда ще бъде глобалната сигурност, особено работата със САЩ и европейските партньори за справяне с руската агресия в Украйна.

Отношенията на Тръс с президента на САЩ вече бяха обтегнати от нейните заплахи като външен министър да се откаже от правилата за търговия в Северна Ирландия след Брексит.

Байдън предупреди, че мирът в региона не трябва да бъде подкопаван от спора и в резултат на това не желае да сключи търговска сделка с Обединеното кралство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст