ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Регионалният министър сигнализира за проблем при ремонтите на язовири

Министерски съвет Иван Шишков

Проверените язовири за месец септември са 71 от общо 418 – 51 от тях са изцяло завършени, 7 са с частично извършени строително-ремонтни дейности и 13 броя са без извършени строително-ремонтни работи. Това заяви на пресконференция служебният регионален министър Иван Шишков.  

Той посочи, че темата на пресконференцията са порочните практики при ремонти на язовирни стени и съоръжения.

„Тази тема, за съжаление, започна от миналия служебен кабинет. Констатирахме доста голяма бройка от язовири, които бяха възложени. После установихме, че те нямат разрешения за строеж. Това беше една от лошите практики на периода 2018-2020 г.“, припомни министърът. По думите му, до момента не е имало особено развитие след това разкритие или яснота как въпросът може да бъде решен.

Министърът припомни, че през юли 2018 г. 418 язовира са били избрани за ремонти и строителни дейности, а през 2021г. се възлага ДНСК да провери строително-монтажните ремонти на тези язовири.

“Открива се, че има нарушения и са образувани няколко досъдебни производства. Незаконните действия, които държавата си е позволила да прави, не означава, че с незаконни суми трябва да се прикрива това действие”, категоричен е Шишков.

Министърът обясни, че проблемът с незаконното строителство не може да се решава с незаконни действия, защото това е най-лошият пример, който може да даде държавата.

“При 209 язовира са приключени строително-ремонтни работи”, посочи от своя страна служебният министър на икономиката Никола Стоянов и добави, че проверките на МРРБ на 71 язовира показват нередности. Очакванията му са, че при проверката на общия брой от 418 язовира и бъдещите проверки на МРРБ ще покажат още данни за проблеми при строителните дейности на язовирите. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст