ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Язовирните” ремонти са незаконни, но… доволно платени!

Язовир

За „Банкеръ“ темата с „удавените“ над 640 млн. лв., с които кабинетът на Бойко Борисов захрани сметките на любимата му Държавна консолидационна компания (ДКК), известна и като "Черната касичка на ГЕРБ", не е нито ексклузивна, нито нова.

Поне една петилетка преди миналата пролет служебният министър на икономиката Кирил Петков да подпали бурето с барут, ние започнахме да разплитаме мрежата от обвързаности между ДКК, дъщерното й дружество „Монтажи“ и собственикът на тези съоръжения – Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири”. Оказва се обаче, че и до ден днешен тази мрежа не може да бъде „разплетена“ докрай, тъй като

"възлите" й (т.е. нарушенията) стават все повече и повече.

Поредната проверка на сегашния служебен кабинет за пореден път отвори кутията на Пандора. Нови скандални разкрития за безогледно погазване на законите обявиха през тази седмица министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и министъра на икономиката Никола Стоянов. Според тях са инспектирани 71 язовира, от които 51 са изцяло ремонтирани, 7 са с частично извършени строително-ремонтни дейности, а при 13 водоема изобщо не се е стигнало нито до първа копка (на ремонта, де), нито до първа мистрия. Нищо и половина! На всичкото отгоре и там, където работата е била свършена, се е работило на тъмно – без строителни книжа, т.е.

става дума за незаконно строителство от най-чиста проба.

Това, което министър Шишков не случайно напомни е, че през 2018 г. 418 язовира са били избрани за ремонти и строителни дейности, а тогавашната власт бърза да обезпечи ресурсно бъдещите ремонти. През 2021 г. настоящият регионален министър, в качеството му на заместник на арх. Виолета Комитова тогава, възложил проверка на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) с цел да бъде направен обстоен анализ  на извършените и платени строително-монтажните ремонти в  тези язовири.

Още тогава назначената инспекция установила, че в повечето случаи обектите нямат нито строителни книжа, нито разрешение за строеж. По няколко от тези "казуси" даже се е стигнало до образуване на досъдебно производство.

Още през миналия месец началникът на регионалното ведомство съобщи, че през годините у нас са били

правени опити за прикриване на незаконни ремонти на язовирите у нас.

Още тогава той припомни, че в края на миналата година, след съвместни проверки на регионалното ведомство и Министерството на икономиката и индустрията за дейността на държавното дружество "Монтажи", което е било ангажирано с ремонта на язовирите в лошо състояние, са били установени серия от нарушения. Това е и причината ДНСК да издаде актове за незаконно строителство.

С мотива за спешност и аварийност при ремонтите, предишните управляващи са нарушили толкова много закони, че според според арх. Шишков са предизвикали „малък строителен хаос в държавата“.

Доста необяснима е тази „аварийност“ (ако не става дума за спешното харчене на едни пари…), тъй като сегашната проверка е установила, че…

голяма част от язовирите са празни – в буквалния смисъл на дума.

Да не говорим, че според регионалния министър не съществували никакви регистрирани съобщения за възникнали аварии на проверените обекти.

Очевидно проблемът с незаконността на извършените ремонтни дейности е предизвикал вниманието и на предишния регионален министър – Гроздан Караджов. Той също тръгна да решава проблема, но по своему. През февруари сформирал работна група, която стигнала до заключението, че ремонтите на тези язовири са били „допустими като аварийни“.

Караджов е направил опит да бъде намерено някакво решение, така че изграденото от държавата да не бъде съборено или премахнато. В тази връзка арх. Шишков бе пределно категоричен: проблемът с незаконното строителство

не може да бъде решаван с незаконови методи.

Той определи действията на своя предшественик, като „най-лошият пример, който може да даде държавата“. И обясни, че качените за обществено обсъждане предложения за промени в Закона за устройство на територията, за които „Банкеръ“ съобщи в публикацията си от миналата седмица имали за цел да се намери разрешение на този проблем. Според регионалния министър, предложението за промени в законодателството включват строежите на язовири, които са завършени, да бъдат проверени и ако се установи, че всичко свършено до този момент отговаря на изискванията, те да бъдат обявени за търпими.

Служебният строителен министър обаче не пропусна да разкритикува предишното ръководство на Министерството в лицето на бившия регионален министър Караджов, че не е свършило нищо по отношение на "може би най-мащабното незаконно строителство, което държавата си е позволила в периода между 2018 и 2020 г.".

Министърът на икономиката Никола Стоянов, който пряко отговаря за Държавната консолидационна компания  съобщи, че държавният мастодонт бил взел мерки, като сменил ръководството на подопечното му дружество "Монтажи", заради това че от там подавали непълна информация към ДКК за язовирите. В министерството така и не получили пълен отчет за напредъка на работата по водоемите. Още преди дни стана ясно, че министърът  нямал яснота колко точно са готовите язовири. Единственото, което било ясно, че всички вече извършени ремонти били незаконни. Стоянов цитира „ непотвърдена информация“, според която 209 язовира са с приключили строително-монтажни работи.

Стоянов съобщи още, че като възложител на ремонтите държавната ДКК, вече е разплатила 80% от предвидените средства (отново по не съвсем точна информация) на своя изпълнител – държавната компания "Монтажи", която била приключила с ремонтите по време на правителството на Кирил Петков. Нищо ново под слънцето…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст