ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Интересите на България преди всичко – това е да сме независими

Симеон Борисов Сакскобургготски (докато е цар

"Ние сме независими, което означава да гледаме интересите на България преди всичко. И да не забравяме, че целите се постигат с обединение, а не като се делим или пък гледаме само някакви свои политически интереси."

Така към днешна дата бившият премиер на България в периода 2001 – 2005-а  и внук на цар Фердинанд – Симеон Сакскобургготски коментира значението на националния ни празник, който честваме днес

Симеон Сакскобургготски бе в Търново, където именно дядо му е обявил независимостта на България на 22-ри септември 1908 година. Бившият премиер уточни, че България е страна членка на ЕС, което означава, че трябва да се съобразяваме с правилата на този много интересен и солиден клуб, но в него ние трябва да преследваме и нашите си интереси.

На въпрос какви са личните му емоции като наследник на княз Фердинанд, Симеон Сакскобургготски отговори, че около дядо му има и черни легенди – нещо, което едва ли е заслужено. Но и че с годините ще се види с какво Фердинанд е допринесъл за модернизацията на България, а не само за нейните национални катастрофи, както някои се стараели да докажат.

По отношение на геополитическата обстановка и на обявената частична мобилизация в Русия, Симеон Сакскобургготски отбеляза, че трябва да се изчака малко, преди да се коментира. Според него е нужно малко време, за да се разбере дали с това действие не се цели воюващите страни да седнат на една маса. Той обаче бе категоричен, че при всички случаи е тежко и жалко, че през XXI век може да се случи подобно нещо и то в Европа.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст