ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България и Саудитска Арабия ще си партнират за насърчаване на инвестициите

бизнес

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланикът на Саудитска Арабия Халид Бин Камал Факих разговаряха за организирането на предстоящата българо-саудитска Междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество, както и за активизиране на контактите на фирмено равнище, организиране на бизнес-делегации и участие в панаири и изложения в двете страни. 

България и Кралство Саудитска Арабия ще си партнират за насърчаване на инвестициите между двете държави. МинистърСтоянов и посланик Халид Бин Камал Факих са обсъдили  бъдещо  споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите, което ще създаде база за привличане на повече саудитски инвестиции у нас. 
Търговско-икономическите отношения между двете страни имат традиционно добър характер като България отдава важно значение на възможностите за тяхното развитие. „Нашата страна желае да развива активно икономическите си отношения с Кралство Саудитска Арабия“, е подчертал министър Никола Стоянов. Той е представил и сфери, в които български компании имат потенциал да увеличат експорта си към арабската държава.  
Министър Стоянов е поздравил посланик Халид Бин Камал Факих за кандидатурата, за домакинството на Рияд на световното изложение Експо 2030.

Дипломатически отношения между България и Саудитска Арабия са установени през 1995 година. През октомври 2015-а арабската страна откри свое посолство в София.

Търговско-икономическите отношения между двете страни имат традиционно добър характер като България отдава важно значение на възможностите за тяхното развитие. От 2007 г. се наблюдава активизиране на двустранните отношения в търговско- икономическата област, изразяващо се в реализирането на редица срещи и посещения в двете страни и нарастване на стокообмена. А и търговското салдо е положително за нашата страна. 

През миналата година двустранната търговия достига 313.2 млн. щ.д., което е значителен ръст от близо 90% спрямо 2020-а. Българският износ е на стойност 233.8 млн. щ.д., като се повишава с 96 на сто. Вносът от Саудитска Арабия пък расте със 71 на сто и е в размер на 79.4 млн. щ.долара. Изнасяме тъкани килими  и  други подови настилки от текстилни материали, карбонати, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, различни от суровите, електрически акумулатори, включително техните  сепаратори, слънчогледово, шафраново или памучно масло и техните фракции. Вносът е на отпадъци и отломки от мед, необработен алуминий, полимери, турбореактивни двигатели.

По данни на БНБ към края на 2020 г. преките чуждестранни инвестиции на Кралство Саудитска Арабия в България са в размер на 4.7 млн. евро. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст