ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България и Сърбия ще работят под мотото “Балканите – сигурна дестинация за туризъм”.

Вина

„България и Сърбия имат традиционно добри отношения, а западната ни съседка е част от топ 10 на нашите туристически пазари. Сърбите обичат зимните ни курорти, работим за реклама на българския летен туризъм.“ Това е казал министърът на туризма Илин Димитров на среща с Желко Йович, посланик на Република Сърбия у нас.

Двамата са обсъдили възможността за обмяна на опит и съвместна работа в сферата на популяризирането на двете дестинации и общите инициативи между страните в контекста на региона.

„Сърбите много харесват българските курорти и знаят, че България предлага изключително атрактивен продукт като цена и качество. Надявам се повече от моите сънародници да се запознаят възможностите за почивка“, е подчертал Желко Йович. Той е отбелязал, че е важно между двата народа да се държи близък контакт.      

Министър Димитров е отправил официална покана към сръбския министър на търговията, туризма и телекомуникациите Татяна Матич да посети България за участие в конференция на тема дигиталната трансформация в туризма. Форумът е планиран да се проведе в края на октомври. 

Поканата, отправена чрез посланик Йович, е в продължение на разговора, който българският министър проведе със сръбския си колега в рамките на Шестата глобална конференция за винен туризъм на Световната организация по туризъм към ООН в Алба, Италия. 

Тогава двамата са обсъдили възможностите за по-активно сътрудничество в туризма, като акцентът е бил поставен върху трансграничното сътрудничество. Преди това заместник-министър проф. Мариела Модева, която е част от делегацията ни в конференцията, също е имала среща със сръбския министър на търговията, туризма и телекомуникациите Татяна Матич.

Проф. Модева е отбелязала, че е важно двете страни да продължат да работят под мотото “Балканите – сигурна дестинация за туризъм”. И България, и Сърбия, имат готовност да работят по съвместни трансгранични проекти в областта на туризма. Проф. Модева е отправила покана към министър Матич и делегация от Сърбия да участват в 68-то заседание на Регионална комисия Европа на СОТ, което ще се проведе в България догодина.

Като благодатно поле на взаимодействие са посочени взаимните участия в изложения, панаири и други подобни прояви. Сръбският министър е поканил България да се включи към общи винени маршрути между Албания, Сърбия, Северна Македония, Черна гора и Румъния, като по този начин се даде възможност да се развиват различни съвместни трансгранични проекти.

За Сърбия е важно да има добри отношения със съседите си, е подчертала Матич.“Нашите връзки са традиционно добри, имаме много общи интереси в сферата на туризма с България”.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст