ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЦИК закри едно звено, но отвори ново – “Технологии за гласуване”

ЦИК Камелия Нейкова

Централната избирателна комисия закри звеното си "Информационно и комуникационно осигуряване",  в което от 7 щатни бройки е заета само една въпреки проведените конкурси.

За сметка на това се открива ново звено "Технологии за гласуване". То ще се занимава освен с организацията на машинния вот и с въвеждането на  електронно дистанционно гласуване, обясни председателя на ЦИК Камелия Нейкова.

"За 2021 година поради липса на длъжности със специфична професионална компетентност при подготовката и провеждането на машинното гласуване, за Комисията системно възникваше необходимост от сключване на граждански договори с външни експерти с експертиза в тази област. Включително и изборите, които ще бъдат произведени на 2 октомври, Централната избирателна комисия ползва услугите на експерти, които са софтуерни специалисти", каза тя.

Новото звено "Технологии за гласуване" ще е отговорно и за информационната сигурност на ЦИК, 7 ще са щатните бройки, включително системен архитект, разработчик софтуер, програмист аналитик.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст