ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК: Правата на убежище в ЕС остават в сила за руснаците

еврокомисия европейска комисия ек брюксел

Правата на убежище в ЕС остават в сила, заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с натиска по границите от руснаци, които искат да напуснат страната след обявената от Кремъл частична мобилизация заради войната в Украйна.

Говорителят добави, че ЕС следи постоянно и внимателно обстановката по външните граници. Съществува правна рамка за търсещите убежище, тези правила са в сила, допълни той по повод европейското законодателство, което предвижда да бъдат разглеждани молбите за международна закрила при определени условия.

По повод среща между унгарския външен министър Петер Сиярто и руския му колега Сергей Лавров в кулоарите на Общото събрание на ООН тази седмица говорителят поясни, че всяка държава от ЕС носи отговорност за двустранните срещи, в които участва. Засега в ЕС има разбиране, че в дните на "референдумите", организирани от Русия в Украйна и обявената от руските власти мобилизация, не е уместно да има срещи с Лавров или с други руски представители в рамките на Общото събрание на ООН, уточни той. С последните си стъпки (руският президент Владимир) Путин показа, че не се стреми към мир, а се опитва да притисне държавите, които подкрепят Украйна, обобщи говорителят.

Попитан за оценка на обсъждания от Унгария референдум за бъдещето на европейските санкции срещу Русия, той посочи, че санкциите се приемат по ясна процедура, която не включва референдуми. Той добави, че ЕК не се произнася по възможни референдуми в държавите от ЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст