ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Иван Костов: Обществото трябва да поиска Преходът да свърши

Иван Костов

Обществото трябва да поиска Преходът да бъде осъществен и завършен, да има върховенство на закона и установени европейски ценности. Това заяви бившият премиер в периода 1997 – 2001 г. Иван Костов. Той представи в ефира на NOVA книгата си "Политиката отвътре". Според него промените тръгват отдолу. "Хората трябва да поискат и след това стават нещата", смята той.

Експремиерът направи сравнение между това как в Западна Европа са се борили за демокрацията и как е дошла при нас: "Там е имало движеща сила – третото съсловие, което е извело хората към властта и е поискало писани правила, конституция, разделение на властите. Това е заплатено с кръв. А при нас свободата дойде като подарък." В книгата си Костов казва: "Нямаме консолидирана демокрация, имаме консолидирана мафия." "Така е. Силите са били много мощни и много компетентни. Те познават властта, знаят как да я бранят, тези хора винаги са били много крачки пред нас, когато е ставало въпрос как да се установят и как да защитават държавните институции. Пример е Конституцията, с конструкцията на съдебната власт, в която прокуратурата заема такова ключово място", коментира бившият министър-председател.

"СДС беше единно, когато искаше да разруши стената на комунистическия режим, но крайно разнородно в това какво иска да изгради, какво да замести този режим", отбеляза още бившият премиер.

Той поясни, че начело на Прехода, след като е нямало буржоазия, са дошли хора от свободните професии, интелектуалци. А за тях е било важно да имат свое мнение, своя позиция и да я защитават. Те не са били партийци. Всички са били ярки лица, но не са могли "да вървят в строй, да следват онези, които са познавали проблемите".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст