ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Не зимата, смяната на реториката на Путин е най-притеснителна

Ивайло Калфин

Нито санкциите, нито зимата, която очакваме да бъде трудна, са толкова притеснителни, колкото смяната на реториката на руския президент Владимир Путин. Тя вече не е срещу Украйна, а срещу така наречения Запад. Това е обяснението на призива за мобилизацията. Това е заплахата на руския президент, че ще използва всичко, което има, а той има около 6000 ядрени бомби. И няколко пъти повтарянето, че това не е блъф.

Това коментира Ивайло Калфин, директор на Европейската агенция за подобряване на живот и труд, бивш вицепремиер, бивш външен и социален министър в ефира на Националната телевизия.

На въпрос дали ЕС отговаря подобаващо на шантажа на Путин, Калфин отговори, че Европейският съюз не е създаден като отбранителна организация, каквато е НАТО. Той има по-скоро политически и икономически инструменти. Калфин уточни, че онова, което е очаквал Путин – лесна война в Украйна, не се е случило и сега руският президент обвинява Запада, че е помогнал на Украйна.

„Същият този Запад не помогна в Грузия през 2008 г. и на Украйна – през 2014 г. и ако и сега през 2022 г. си беше премълчал, щеше да се стигне до нови претенции. Така че рано или късно трябваше да се даде отговор. Но е очевидно, че руският президент няма много избор, а човек без избор действа нелогично“ – обясни Калфин.

По повод възможностите за нов пакет от санкции бившият външен министър коментира, че те вече са започнали да се изчерпват, въпреки че винаги могат да се включват нови имена в списъците на санкционираните. Все още обаче могат да се вземат мерки като таван на цената на руския газ и облагане на вноса на петрол в Европа.

„В исторически план санкциите по принцип нямат незабавен ефект и никога не са имали. Те са с по-дългосрочен ефект. Най-честото им въздействие е психологическо, като икономическият резултат ще го видим след време. Факт е, че при значително и драстично намалено количество на доставки на петролни газови ресурси за Европа, в момента руската икономика получава повече приходи. Преди Русия внасяше 40% от газа в ЕС, сега внася 9%, а печалбата на „Газпром“ е 40 млрд. евро", отбеляза Ивайло Калфин.

По отношение на това дали се е провалила стратегията на Кремъл да всява разделение в Европа, Калфин отбеляза глупавите шеги, които се разпространявали в Русия, че европейците щели да бъдат поканени на руски новогодишни турове – да се изкъпят и стоплят.

"Русия с действията си обедини Европа, ако и да имаше някои страни, които много разчитаха на специални отношения с нея. Видя се, че тази тактита не работи. Поведението на Русия има обединителен ефект, но това прави обстановката още по-напрегната" – категоричен бе бившият външен министър. Той добави, че има държави, като Унгария, например, които си мислят, че може да се радват на по-специални отношения с Русия, но това в дългосрочен план едва ли е добра стратегия, защото в един момент те ще трябва да направят своя избор – с кого искат да бъдат.

По повод предстоящата зима и дали ЕС ще изпълни заявката си да действа солидарно, Калфин обясни, че не можем да очакваме, че само с европейски средства проблемът с доставките на енергийни ресурси ще бъде изцяло компенсиран. Всички ще минем през труден период и е въпрос да се помогне на тези, които имат най-големи затрудения. В същото време Калфин на няколко пъти подчерта, че съвместните действия – на ниво ЕС – са били винаги много по-ефективни, отколкото индивидуалните. Той даде пример и с последната криза с COVID-19 – с общото закупуване на ваксини, и с помощта, дадена за затворените бизнеси, и с огромните средства, които ЕС взел назаем, за да даде на страните членки.

Той добави и че няма как на национално равнище да се случи облагането с допълнителни данъци на големите компании, които произвеждат енергия, защото те лесно могат да се преместят в друга държава. Освен това Калфин отбеляза, че и налагането на таван на цените на газа няма как да стане на национално ниво, но че всеки иска да продава в Европа, защото това е най-скъпият, най-динамичен и най-свободен пазар.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст