ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Реновирането на площад „Вацлав Хавел“ започва на 5 октомври

Площад "Вацлав Хавел" в София

Идеята за именуването на площад „Вацлав Хавел“ е на Софийския дискусионен форум. Той се намира между бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” и улиците “Шипка” и “Асен Златаров”. Проектът за реновирането е с автор арх. Юлия Величкова. На площада ще бъде поставена скулптурна фигура "Сърце". За осъществяване на идеята е поканен чешкия артист Курт Гебауер, самият автор на характерния проект в Прага – "Сърце" в памет на Хавел. Курт Гебауер е един от най-известните чешки скулптори, не само в страната си, но и в света.

Преди дни пък беше учредена и гражданската инициатива #СЪРЦЕТОПЪТУВА, която е в помощ на идеята, каза пред Радио София инж. Петър Стойнов – председател на Софийския дискусионен форум.

„С гражданската инициатива сложихме начало за институционализирането на тази статуя, защото целият този художествен синтез е направен така, че да могат хората от квартала да си познаят площада след намесата. Ние искаме така да се случат нещата, че вътре да се запазят много от даденостите на площада – голямото дърво, самата геометрия. Много искаме така да се случат нещата, че това място да стане пресечна, емоционална точка на поколението на прехода и идващите млади хора“, добави инж. Петър Стойнов.

Проектът е одобрен от Министерството на културата, съобщи кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков.

„Намерението ми е, на рождения ден на Вацлав Хавел, който е на 5 октомври, да можем да започнем последната инфраструктурна част от работата. Пространството е малко, всички детайли сме ги изчислили, остава да се организираме процедурно и финансово“, добави Трайков.

Една от целите на площад „Вацлав Хавел“ е да запази духа на квартала и да се превърне в културно средище.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст