ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Стокообменът ни с Китай удари 4.5 млрд. долара

китайски стоки

В периода 2017–2021 година стокообменът между Китай и България се е удвоил и е достигнал 4.5 млрд. щатски долара.

Това стана ясно по време на среща между Ся Сяокси, съветничка към департамент Европа към Министерството на външните работи на Китай и Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата.

Ся Сяокси бе гост на Симеонов в Палатата, където му представи основните цели на посещението си в София – обмен на политики и виждания, практически напредък по Сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Ся Сяокси заяви, че въпреки стагнацията в световната икономика и COVID-кризата в световен мащаб, за първите седем месеца на 2022 година се наблюдава повишение на стокообмена ни с 12 процента. Желанието на китайските партньори е с подкрепата на Българската търговско-промишлена палата повече китайски компании да инвестират в българската икономика.

Потенциални сектори са инфраструктурни обекти като пътища, железопътна инфраструктура и износ на висококачествена селскостопанска продукция.

Китайското правителство е планувало за следващите пет години финанси в размер на 170 млрд. щатски долара за внос на стоки по линия на сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Предвижда се и износът на селскостопански стоки от страните от Централна и Източна Европа към Китай да се повиши с 50 процента. 

Симеонов от своя страна сподели, че Китай е важен партньор за България. Бизнес средите в страната приветстват китайските инвестиции в инфраструктурни проекти и други важни за икономиката сектори. Добра форма за бъдещо сътрудничество представляват индустриалните паркове в страната.

Китайският дипломат беше запознат с икономическата ситуация в България, данъчната система и плоския данък от 10 процента.

Симеонов обърна внимание на Ся Сяокси, че по време и след COVID-пандемията, при въведени ограничения в световен мащаб, у нас се наблюдава повишаване на нивото на дигитализация при компаниите и техните активности.

Борислава Кирилова

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст