ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Михаил Минков – втори в света по астрофотография

астрофотография

Преди няколко дни нашата страна отново имаше повод за гордост. Астрофотографът Михаил Минков завоюва второ място със свои кадри в най-престижния международен конкурс за астрофотография в света – Astronomy Photographer of the Year 2022. Освен това неговото участие е прецедент – за първи път в историята на конкурса са избрани 4 кадъра от индивидуалното участие на един фотограф.

По думите на Минков, това признание му носи на първо място лична мотивация да продължава да практикува своето хоби и на второ – радост, защото е заснел уникални явления за България.

Минков изтъкна, че този конкурс е един от най-важните и популярни в средите на астрофотографите. Той отбеляза, че въпросният конкурс се провежда за 14-та поредна година в Англия, където по думите му традициите в астрофотографията са нещо изключително и популярността, която му дава наградата, е огромна.

Кадрите на Минков са харесани и споделени в социалните мрежи от редица световни медии като „Гардиън“, „Форбс“, „Таймс“, „Daily Mail“, „National Geographic“. Приканен да разкрие процеса на работа в този тип фотография, Михаил Минков сподели, че той отнема много време и човек трябва да има ясна идея къде и какво снима.

Не трябва да има „светлинно замърсяване“ от светлините на даден град, луна на небето и редица други фактори, които трябва да бъдат взети под внимание, преди да бъде направен дори един кадър. Освен това техниката, с която се правят снимките, трябва да бъде качествена, като от особена важност е обективът да бъде достатъчно светлосилен. От думите му стана ясно още, че всяка една съвременна камера би могла да заснеме подобни природни явления и не е нужно човек да си купува скъпа професионална фотографска техника.

Минков е убеден, че начинаещият фотограф не трябва да инвестира толкова в скъпа техника, колкото в себе си – в придобиването на нови знания и усвояването на нови умения. Михаил разказа, че професионално с фотография се занимава от 4 години и половина. Голяма част от свободното си време посвещава на това да улавя магията на нощното небе и в частност- на Млечния път.

Фотографът е носител на редица награди от престижни международни конкурси за астро- и нощна фотография. Той сподели, че в Америка има много силно развито общество на астрофотографите, но че в България такива като него не са много. На престижния конкурс обаче освен него е номинирана и една жена – фотограф от Варна – Росица Димитрова.

Минков посочи, че самият факт да участваш на конкурс от подобен калибър – дори и да не спечелиш награда – е много голямо постижение. Причината – конкуренцията е голяма, състезават се участници с около 3000 кадъра от 67 страни. Минков разказа и че изкуството, което той твори, е насочено към художествената фотография. Затова всеки един от кадрите носи определена символика и е минал през определена обработка. Снимките му са базирани на реалността. Накрая Минков сподели и бъдещите си идеи – би желал да прави снимки и в чужбина – на тъмни и екзотични места, но като за начало – в пустинята Атакама в Чили.

Господин Динев

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст