ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КНСБ поиска 1400 лева минимална заплата

Пламен Димитров

Искаме през 2026 година да направим така, че в максимална степен да се приближим до това да няма работещи бедни. Искаме 1400 лв минимална работна заплата, която да е достатъчна за издържане. Искаме да видим ръст на минималната работна заплата, спазвайки съотношението тя да е не по-малко от 50% от средната. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на разговор с кандидат-депутати от ГЕРБ.

"2800 лева средна работна заплата до 2026 г., а заплатата за издръжка ще бъде 1700 лева, така че при минимална 1400 лв. ще се приближим доста до тези числа, но, естествено, няма да ни стигнат", разясни той.

От синдиката смятат, че важен двигател на ръста на БВП е потреблението.

„Както виждаме, това е публичното потребление, но и на домакинствата и фирмите“, допълни Димитров.

„В условията на война, на кризи, ние имаме сериозни предизвикателства. Ние искаме доходите на хората да покрият поне инфлацията – това си поставяме за цел. Не искаме да ходим на втори избори през февруари или март, и ще направим всичко възможно това да не се случи“, допълни още Димитров.

„Отбелязвам, че качествените дискусии между партиите в последните 1-2 години няма. Отдавам го на деградация на политическия живот“. Това смята Томислав Дончев, зам.-председател на ГЕРБ. 

„Много се притеснявам, че има такава особеност на общественото мнение – хората приемат случващото се в Украйна като риалити формат. Икономическите последици от това няма да изчезнат за година или две, още повече, че прогнозата ми е, че или войната ще приключи бързо с много големи неприятни ефекти, или ще продължи дълго“, каза той.

„Комплексът от кризи тук не е вносен – има силен домашен елемент. Ефектът от някои кризи, особено по отношение на инфлацията, са резултат от политиката на определени партии“, допълни Дончев.

Според него, ако се нормализират цените на електроенергията и енергийните ресурси, това би имало ефект по отношение на редуцирането на инфлацията, като цел е инфлацията да стигне стойностите в Еврозоната.

По какъв начин тече курсът към бюджетна консолидация е важен диалог, смята той.

Според ГЕРБ увеличаването на данъците към момента е неприемливо.

„Ние не приемаме, че нормалният курс на България, дори и с малко, задлъжнява. 2022 и 2023 г. трябваше да бъдат много специални години с бум на публичното финансиране“, допълни още Томислав Дончев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст