ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Очаква се природният газ през октомври да поевтинее с около 32%

булгаргаз

Цената на природния газ през октомври се очаква да бъде около 240 лева за мегаватчас. Това обяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на днешното открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това означава, че цената за октомври ще е с около 32 процента по-ниска, тъй като КЕВР утвърди цена на природния газ за септември в размер на 353,21 лева за мегаватчас.

Златева уточни, че от вчера дневните стойности на борсовия индекс, по който реферира "Булгаргаз", се повишават. Само за вчера повишението е с 19 процента, изтъкна тя. Очакванията са през следващите дни цените на природния газ да се повишават. Положителното е, че "Булгаргаз" реферира по индекса "ден нанапред", който на този етап е стабилен. Отчитайки факта, че остават само три дни, докато се подаде окончателната цена, шефката на газовия доставчик отбеляза, че няма да има голяма промяна. Тази цена е постигната и благодарение на възможността количествата азерски газ да бъдат доставяни на договорна цена през договорната точка на доставка Комотини – т.е. след началото на търговската експлоатация на интерконектора Гърция-България. Деница Златева даде пример, че ако дружеството е продължавало да доставя на временната точка на доставка, цената към днешна дата, която общественият доставчик е щял да заяви за октомври, щеше да бъде 305,98 лева за мегаватчас.

Окончателното решение за цената за следващия месец ще бъде взето на закрито заседание на регулатора на 1 октомври от 14 часа, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов. "Пречупи се тенденцията за повишаване на тарифата и тя ще бъде под 250 лева за мегаватчас, а това е прагът, над който българският бизнес настояваше за помощи", посочи той. И допълни, че с въвеждането в експлоатация на интерконектора с Гърция, страната ни се освобождава от зависимостта от един-единствен доставчик, който и да е той.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст