ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Открит е и четвърти теч на “Северен поток”

шведска брегова охрана швеция балтийско море

Шведската брегова охрана е открила по-рано тази седмица четвърто място на изтичане на газ по повредените тръбопроводи "Северен поток", съобщи нейна говорителка за в. "Свенска дагбладет", предаде Ройтерс.

"Два от тези четири (теча) са в изключителната икономическа зона на Швеция", каза пред изданието говорителката на бреговата охрана Джени Ларсон.

Други две пробойни са в изключителната икономическа зона на Дания.

Европейският съюз подозира, че зад изтичането на газ от руските тръбопроводи, преминаващи по дъното на морето, стои саботаж, и обеща "твърд" отговор срещу всяко умишлено разрушаване на енергийната му инфраструктура.

САЩ смятат, че все още е твърде рано да се каже дали срещу газопроводите "Северен поток" е извършен саботаж, заяви американски военен представител въпреки опасенията на съюзниците на Вашингтон, че става дума за умишлени действия.

"Все още има много неясноти", каза на брифинг за репортери в Пентагона военният представител на САЩ, който пожела да остане анонимен. "Доколкото знам, много от нашите партньори са стигнали до извода, че става дума за саботаж. Ще бъда откровен – на този етап не мога да ви кажа нищо със сигурност."

Помолен да коментира дали може да бъде изключена всякаква замесеност на САЩ в течовете, американският военен представител заяви: "По никакъв начин не сме замесени".

В Белия дом бяха предпазливи, когато бяха помолени да коментират възможни ответни действия, но признаха, че са притеснени от всякакви нападения срещу критична инфраструктура на съюзници от НАТО.

"Не искам да изпреварвам разследването", каза говорителят на американското президентство Карин Жан-Пиер.

Попитан дали Пентагонът оказва някаква помощ на разследването например чрез подводници или други военни способности за действие под вода, цитираният неназован американски военен представител отговори, че засега никой не е искал подобна помощ от САЩ.

Американският министър на отбраната Лойд Остин е предложил помощ в телефонен разговор с датския си колега, съобщи високопоставен военен източник от САЩ, също пожелал анонимност.

Говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс заяви, че САЩ няма да спекулират с причините за течовете от газопроводите "Северен поток", предаде ДПА.

В изказването си той говореше за "това, което изглежда като очевидни саботажни действия срещу тръбопровода "Северен поток" и добави, че в оценката си на ситуацията американските власти се основават най-вече на данните от европейските си партньори. Но и на "това, което ние знаем", допълни Прайс.

Военноморските сили на САЩ обявиха, че са готови да окажат съдействие на съюзниците по отношение на "Северен поток" "в тясна координация" с тях.

Руското посолство в Дания заяви, че всеки саботаж срещу газопроводите "Северен поток" е посегателство срещу енергийната сигурност на Русия и Европа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст