ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Интерконекторът e символ на увеличаващия се потенциал на региона

Официално въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България

Интерконекторът между България и Гърция не е само инфраструктурен проект, а символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион, успешното ни сътрудничество и нашата свързаност. Това каза президентът Румен Радев на церемонията по откриване на газовата връзка. "Отдавна очаквахме този интерконектор. Не беше лесно да го постигнем, няколко български и гръцки правителства бяха сериозно ангажирани с него, трябваше да преодолеем много бюрократични пречки. Сега е моментът да изразя искрената си благодарност към ICGB, компанията и подизпълнителите, които работиха здраво, българските и гръцките институции, към ЕК за финансовата подкрепа".

Трябва да осъзнаем колко е важно да повишим технологичния капацитет на нашите страни, коментира президентът. "Интерконекторът постигна това – българските и гръцките инженери го проектираха и изградиха като ново поколение тръбопровод. Интерконекторът вече променя решително енергийната карта на Европа, най-после имаме реален газов поток от Азербайджан. Президентът Алиев е много надежден партньор, той работеше още с президента Първанов преди 10 години."

По думите на Радев това е възможност не само за България, а и за Румъния, Сърбия, Северна Македония и много други държави от Централна и Югоизточна Европа. "Освен това, очаквайки и старта на хъба в Александруполис, ние наистина ще получим реална диверсификация. Затова интерконекторът не е само инфраструктурен проект, а символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион, успешно сътрудничество и нашата свързаност, които допринасят за устойчивото ни развитие, като реализират съвместната европейска стратегия за по-надеждна, евтина и сигурна енергия", посочи той.

На базата на тази стратегия България ще разраства капацитета на хранилището в Чирен, за да подкрепи съседите си. Ще настояваме за осигуряването на интерконектор и със Сърбия, като поддържаме сътрудничеството си с Румъния, каза още Румен Радев. "Трябва да разглеждаме нашия регион много по-широка перспектива. Войната в Украйна променя драматично глобалните вериги за доставки и единственият надежден път по земя от Азия и Африка към Европа е през Турция, България и Гърция, нагоре към Сърбия и Румъния. Трябва спешно да увеличим и модернизираме нашите КПП-та, нашите шосета и жп линии. Да консолидираме нашите усилия към коридор номер 8, който свързва Черно море с Адриатическо, както и транспортния коридор Солун – Русе".

Радев заяви, че Европа трябва да се фокусира върху проектиране и изграждане на нови тръбопроводи за нефт и газ, както и да се разработи дигитална инфраструктура.

България, Румъния, Хърватия не трябва да остават извън Шенген, защото това не е в полза на Европа и не допринася за стабилността и просперитета й, каза още Румен Радев. "Аз съм убеден, че ние заслужаваме нашето членство 11 години след като покрихме всички технически критерии за него. Урсула, Кириакос, благодаря за подкрепата, аз съм сигурен, че съвместно можем да постигнем и това. Стартът на интерконектора Гърция – България е една сериозна демонстрация на нашата убеденост и решимост, че винаги можем да постигнем успех, когато сме ангажирани с общото ни бъдеще", заключи президентът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст