ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Присъединяването ни към Шенген ще укрепи интеграцията в ЮИ Европа

НДК Откриване на интерконектора с Гърция

Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство е не само инвестиция в регионалната сигурност и стабилност, но и ще укрепи самия процес на европейска интеграция в Югоизточна Европа. Това заяви президентът Румен Радев на работна среща с председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в София преди церемонията по въвеждане в експлоатация на газовата междусистемна връзка Гърция-България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Президентът запозна председателя на ЕК с предложението на газопреносните оператори на България, Румъния, Словакия и Унгария да увеличат преноса на природен газ от Азербайджан към Европа, използвайки националните газопреносни системи. Така, без да се чака строителството на нови тръбопроводи, с малки модификации на мрежите, би могла да бъде ускорена доставката на природен газ за страните от Европейския съюз по вече изградена надеждна и сигурна инфраструктура.

По време на официалната церемония по откриването на газовата междусистемна връзка в НДК, Урсула фон дер Лайен заяви, че днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, а интерконекторът може да покрие цялото потребление на газ на България. Тя каза още, че Европа е изправена на критичен кръстопът, енергийната сигурност е сериозна и изисква от Европа обща реакция, общ отговор, който да позволи да се намалят разходите за енергия от домакинствата.

Преди церемонията президентът Румен Радев проведе двустранни срещи и с румънския премиер Николае Чука и премиера на Гърция Кириакос Мицотакис. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст