ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Обсъждат мерки за разширяване на броя на застрахованите земеделци

градушка

Заместник-министър Тодор Джиков, представители на Асоциацията българските застрахователи (АБЗ) и Комисията за финансов надзор обсъдиха мерки за разширяване на броя на застрахованите земеделски производители у нас. „Целта е да постигнем адекватното им компенсиране не само при неблагоприятни климатични условия, но и при различни пазарни сътресения“, отбелязва заместник-министър Джиков.

Основна тема на срещата бе прилагането на схемата за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция, както и възможни промени, които да ускорят и улеснят прилагането й.

От Асоциацията българските застрахователи представиха примери за действащи мерки в страни членки на Европейския съюз при застраховането срещу градушки и слана. Застрахователите изтъкнаха, че постигането на по-голям обхват при застрахованите производители и площи ще доведе до по-широко разпределение на риска и по-добри цени.

Участниците в срещата дискутираха и въпроса дали да има задължителен елемент при застраховането на земеделската продукция. 

„Необходимо е да разработим действащ механизъм за новия програмен период в полза на земеделците, като отчетем къде ще се срещнат интересите на държавата, на стопаните, и на застрахователите“, е отбелязал заместник-министър Джиков.

Градушките, които унищожиха голяма част от насажденията с лозя в Бургарско, отново поставиха въпроса за създаване на компенсационен фонд за обезщетяване на земеделските производители от постъпили неблагоприятни климатични събития. Това става още по-наложително предвид факта, че рискът на тази икономическа дейност става все по-висок заради промените в климата. Все още застрахователите и земеделците не могат да сближат позициите си. От една страна, застрахователните компании говорят за ниска финансова култура на селскостопанските производители, но отдруа пък – фермерите се оплакват от високите цени на застраховките.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст