ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Единствената възможна коалиция е ГЕРБ, ДБ и ДПС

Симеон Дянков

"Има един завой надясно – ГЕРБ, ДБ и ДПС печелят повече, отколкото на предишни избори". Това обясни пред БНР бившият министър на финансите Симеон Дянков.

„Това означава, че хората започват пак да се интересуват повече от финанси и икономика. Те искат стабилност и сигурност, по-ниска инфлация и стабилни цени на тока. Това обикновено идва от десни правителства. Виждаме го в цяла Европа.  След всички по-сериозни кризи в Европа идва дясно управление. Хората вярват, че те са по- способни да се справят с финансовите и икономическите проблеми“, заяви той.

"Продължаваме промяната" се оказа по-лява партия по отношение на икономическата политика", каза Дянков.

„Тази част от политиката на правителството им беше в ръцете на БСП, но толкова ляво финансовото министерство не сме имали от много години. Беше лошо време за такава политика. Те не се справиха с инфлацията, дори я увеличиха. Затова казвам, че е време за дясно правителство, с десни политики и цели“, уточни той.

Партиите, които се обявиха срещу войната в Украйна – ГЕРБ,  ДБ, ДПС – спечелиха повече гласове, обясни той.

„Продължаваме промяната“ по-скоро зае някакво средно положение, за да запази коалиционното управление“, допълни Дянков.

Единствената възможна коалиция ще е ГЕРБ, ДБ и ДПС, заяви Симеон Дянков. "Трите са против войната и настояват за по- стабилна икономическата и финансова политика", подчерта той.

Финансовата обстановка в България вече е по-сложна, обясни бившият финансов министър. "До пролетта България ще  е в икономическа рецесия. Дясното пространство има икономисти, като Георги Ганев и Мартин Димитров, които могат да помогнат", смята той.

Симеон Дянков не изключва участието на ДБ в коалиционно правителство с ГЕРБ. Той обясни, че в тежките времена са необходими трудни решения. "Те казваха, че никога няма да се коалират и с БСП, а участваха в такова управление", отбеляза той.

"Не знаем какви биха могли да бъдат политиките във финансовата сфера на Стефан Янев", каза Дянков

Лява коалиция според мен е невъзможна, обяви той. "Лявото показа, че не може да управлява във време на криза", заяви Дянков.

ГЕРБ се върна по няколко причини, обясни експертът. "В тежки времена, когато си в опозиция, печелиш гласове на разочаровани. От ГЕРБ са  показвали и някаква философия по основните финансови теми, която се е харесвала на избирателите в тежки времена. 2009-2011 година сравнително добре се справихме с кризата. Икономическата тема вече е основна. Преди година темите бяха други", коментира бившият финансов министър.

Мнозинството от българите искат да има правителство, защото се задават трудни месеци, категоричен е финансистът. "Редовните правителства могат да вземат решения, които служебни не могат.  Служебното правителство върши по-добра работа от предишното – коалиционно. Ако остане на власт още няколко месеца няма да е пагубно, но е по-добре да се избере редовно", каза още той.

Бюджетът за 2023 година ще бъде с огромен дефицит, прогнозира Дянков. "Това се предопределя от социалните политики, взети от коалиционното правителство. Ние ще влезем в рецесия от март-април. Голям дефицит и големи дългове – тежко ще е на следващия финансов министър и на това правителство", смята той.

Темата за инфлацията, която коалиционното правителство пренебрегна, трябва да бъде водеща през следващите 6 до 9 месеца, категоричен е бившият министър на финансите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст