ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Няма да участваме в коалиционно правителство с ГЕРБ и ДПС

Христо Иванов

Няма да участваме в коалиционно правителство с ГЕРБ и ДПС. Това обяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БТВ.

"Ако ключът за управление е в нас, то е, защото ние отчитаме реалностите. Управление с ГЕРБ и ДПС е невъзможно не защото на мен не ми харесва или защото ние не можем да се "прежалим", а защото подобно управление ще изкара хората на улицата. То не е рецепта за стабилизация, а за дестабилизация на страната. С това само ще задълбочим политическата криза, а няма да я разрешим. Това ще дестабилизира страната, това не е изход. Ние в такова нещо няма да участваме", подчерта Иванов.

"Ние ще участваме в разговор с формации, които осъзнават как може да се придвижи напред страната, а не с такива, които искат връщане на корупционния модел", добави той.

"Преди време казах на ГЕРБ, че нямат план за управление, не се променя корупционният модел за управление на държавата, който не е създаден от тях, но който разцъфтя по времето на ГЕРБ. Те не казаха и дума по този въпрос. Сега те могат да видят своята изолация, трябва да поемат отговорността си за свалянето на правителството. Видя се, че те нямат план. Сега нека да направят управление с ДПС и "Възраждане", да видим как ще им се получи", посочи съпредседателят на ДБ.

"ГЕРБ не мръднаха от своята позиция на тотално отрицание, че България има този корупционен модел, отказаха да започнат разговор, който им предлагахме. Ние не сме призовавали никой да бъде арестуван, а искахме разговор за предпоставките за корупцията, за това, че в правосъдието има твърде много политика. Решението е нормално прокуратура, изчистване на регулаторите. Докато не решим проблема с правосъдието, българската политическа криза няма да се реши", коментира Христо Иванов.

"Другото е, че трябва да започнем да си говорим сериозно, а не да има евтини имитации. Трябва да намерим съгласие по две големи теми – върховенството на закона и войната. Не може българското правителство да си затваря очите за този конфликт, който се развива близо до нас", отбеляза Иванов.

"Президентът Радев трябва да слезе от своята абанасова кула и да свика среща във формат Консултативен  съвет за национална сигурност, за да се обсъди кои са приоритетите, които парламентът трябва да свърши и какво може и не може да прави служебният кабинет", каза още съпредседателят на ДБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст