ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Централната банка на Румъния повиши основната си лихва до 6.25 на сто

сграда Национална банка на Румъния

Националната банка на Румъния (Banca Națională a României) е повишила водещата си лихва с 0.75 процентни пункта.  Решението за това е взето на заседание на Управителния съвет на централната банка. 

Така ставката се вдига от 5.5 процента на 6.25 процента годишно от 6 октомври /четвъртък/. 

Освен това Националната банка на Румъния е повишила и лихвения процент по пределното кредитно улеснение (Ломбард) от 6.50 процента на 7.25 процента годишно. Увеличен е и лихвения процент по депозитното улеснение от 4.50 процента на 5.25 процента годишно, уточняват от Аджерпрес. 

Членовете на Управителният съвет на Националната банка на Румъния са решили да запазят твърдия контрол върху ликвидността на паричния пазар и, както и настоящите нива на задължителните резерви на кредитните институции в леи и чуждестранна валута. 

Припомняме, че в началото на тази година основният лихвен процент в северната ни съседка беше 2 процента годишно. Динамичното развитие на икономическата ситуация и необходимостта от прилагане на мерки за борба с инфлацията доведоха до тези нива на основната лихва в Румъния. 

Националната банка на Румъния е централната банка на страната. Тя е една от най-старите на континента, като е създадена през април 1880 година. Нейната централа се намира в столицата Букурещ. Банката отговаря за емисията на румънската лея и като такава определя паричната политика, държи валутните резерви и управлява обменния курс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст