ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нашенец -поръчител на убийство бе екстрадиран от Германия

свят решетки арест затвор

Случаят с поръчковото убийство на брокерката Станка Марангозова вече има развитие. Във връзка с делото обвиняемият за мократа поръчка Иво Масларов е задържан в Германия и днес е екстрадиран с полет до София. Масларов е отведен в ареста на Националното следствие и предстои прокуратурата да поиска постоянния му арест. 

Както е известно Марангозова беше пред дома си до столичната Окръжна болница на 19 октомври 2019 година. В последвалото разследване бе задържан като организатор на покушението офицера от НСО Борис Иванов, а като извършител на убийството – Петър Костов. За поръчител бе уличен Иво Масларов, който беше обявен за издирване с червена бюлетина на "Интерпол" и европейска заповед за арест. Като мотив за мократа поръчка се сочи неуредени финансови отношения между поръчителя Масларов и жертвата Марангозова.

В началото на февруари т.г. делото за убийството на брокерката Станка Марангозова бе върнато на прокуратурата от Военно-апелативният съд (ВоАпС). Както е известно основен обвиняем е офицерът от Националната служба за охрана (НСО) Борис Иванов. Мотивите на съда бяха, че от обвинението не се разбира кога, къде и как е организирано убийството от четиримата подсъдими, а точно посочени са само датата и мястото, където Марангозова е убита. 

Марангозова беше намерена простреляна на 10 октомври, 2019 година, в столичния квартал "Младост". Тя е била застреляна от моторист, който скрил пистолет със заглушител в букет с изкуствени бели рози. Според обвинението обвиненият за физическото убийство Петър Костов проследил жертвата до жилищен блок, спрял с мотоциклета до колата на жената, извадил букета и почукал на стъклото на предната лява врата. След като Марангозова свалила стъклото, той я прострелял три пъти в главата. По-късно моторът беше открит в езерото в Чепинци.

Прокуратурата твърдеше първоначално, че поръчката за убийството дошла от сина на Емилия Масларова – Иво Масларов, който имал неуредени финансови отношения с Марангозова и беше обявен за издирване. Борис Иванов пък беше задържан заедно с Костов и още един сочен за съучастник мъж, който след това реши да свидетелства срещу тях.

Иванов беше задържан през май 2020 г. и остана в ареста, а година по-късно излезе, но под домашен арест с електронна гривна. Подсъдимият като физически убиец на Марангозова Петър Костов е в затвора от 2021 г., когато е бил осъден на 4 години затвор. Според разследващите подполковникът от НСО разпределял задачите между участниците в групата, обяснявал детайлите, освен това той приел поръчката за убийството. В колата му било намерено устройство за проследяване и подслушване. Масларов пък предал бележка с имената на Марангозова, номер, марка и цвят на колата. Следенето на жената преди убийството продължило близо месец.

В рамките на съдебния процес бе изяснено, че подсъдимият Венцислав Д. е организирал и финансирал убийството на Марангозова. Задачата възложил на приятеля си Масларов и обещал да осигури пари. Военните съдии обаче приеха, че в обвинителния акт не се казва как се е стигнало до решението и какво изобщо е направил Масларов, срещу когото пък делото се водеше задочно, тъй като се укриваше.

Той бе обвинен, че е организирал и ръководил групата, но и за тези му деяния нямаше описание в обвинителния акт. Съдът написа още, че в него не са изложени никакви факти за подбудителство и помагачество, каквито обвинения също са повдигнати. "Обвиненията срещу четиримата подсъдими съдържат "неустановени дати", "неустановени места" за почти всички престъпления, като единствено спрямо подсъдимия Костов… са посочени точната дата и място на извършване на убийството на Марангозова. Тези пропуски (неустановените факти) са допуснати и в диспозитива на акта и в обстоятелствената му част, а това са факти, които обуславят съставомерността на деянията и участието на подсъдимите в тях", се казва в определението на съда, с което бе потвърдено прекратяването на делото от първата инстанция. Според съда непосочването на тези обстоятелства ограничава и правото на защита на подсъдимите и на прокуратурата бе указано да конкретизира всички дати, места, финансиране на убийството подбудителството и помагачеството.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст