ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Германия е получила нота с искане на репарации от Полша

Аналена Бербок

Германия е получила нота с искане на репарации от Полша. Тя ще бъде проучена и ще последва отговор, но като цяло позицията на Берлин по този въпрос вече е ясна. Това е казал на брифинг говорителят на външното министерство на Германия Кристофър Бургер.

"В каква форма ще е отговорът, ще зависи от резултатите от тази проверка", е отбелязал Бургер. Той е напомнил, че по-рано министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок във Варшава вече е коментирала нотата на Полша. Тя е заявила, че Берлин смята за юридически закрит въпросът за репарациите.

В свой ред говорителят на правителството на Германия Кристиане Хофман е отбелязала, че Берлин осъзнава моралната отговорност за страданията, които са били причинени от нацистите на жителите на Полша по време на Втората световна война, и под тях "черта не можеш да теглиш".

„Но, това каза и канцлерът, по отношение, наред с други неща, на репарациите, има споразумения, които бяха препотвърдени по време на присъединяването на Полша към ЕС и които ние също сме длъжни да спазваме", е казала Хофман.

На 3 октомври министърът на външните работи на Полша Збигнев Рау подписа нота с искане за репарации от Германия за щетите, причинени на страната му по време на Втората световна война. И тя е била изпратена в Берлин.

От правителството на Германия неведнъж са посочвали, че не виждат основания за каквито и да било плащания, тъй като през 1953 година Полша официално се е отказала от репарации. Във Варшава обаче твърдят, че споразумението от 1953 година е било подписано в нарушение и под натиска на СССР и засяга само несъществуващите вече Германска демократична република и Полската народна република, която според местни анализатори не е била суверенна държава.

Темата за репарации се обсъжда в Полша от юли 2018 година. Тогава лидерът на управляващата партия "Закон и справедливост" Ярослав Качински заяви, че страната му никога не се е отказвала от компенсации от страна на Германия.

На 1 септември полските власти представиха тритомен доклад, изготвен от експерти в страната за загубите, понесени от Полша в резултат на нападението на нацистка Германия и германската окупация през 1939-1945 година.

Публикуваната сума възлиза на 6 220 609 000 000 PLN (в зависимост от обменния курс това е около 1.3-1.5 трилиона долара).

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст