ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петролът на ОПЕК леко поскъпна

опек

 Петролният картел  днес обяви, че  средната цена  на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) на 4 октомври рязко е обърнала посоката си и се е вдигнала. Тенденцията в поскъпването възлиза на 92,13 долара за барел. На 3 октомври пък цената за барел се продаваше за 90,68 долара.

  За да се определи цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница,  която включва 13 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Сахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон), Джено (Конго) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

 Максимумът в историческото минало, който е отчитан за "кошницата на ОПЕК" е невероятната цена от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 г.

  За да бъде определена цената на барел петрол се използва метода чрез изваждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" предходния работен ден.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст