ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

За членството на Украйна в НАТО да се следи позицията на Столтенберг

Министерство на външните работи Николай Милков

Два дни след като президентът Румен Радев излезе с позиция, че решението за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Москва и Киев, днес от Министерството на външните работи изразиха резерви към обявената от редица източноевропейски президенти декларация в подкрепа на присъединяването на Украйна към Алианса.

На брифинг днес служебният министър на външните работи Николай Милков препоръча по темата за членството на Украйна в НАТО да се следи позицията на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг. Милков добави, че българската позиция е в духа на това, което той говори.

Външният министър изрази позиция и по темата с присъединяването към Русия на окупираните от Москва украински територии.

Николай Милков показа пред медиите писмо от своя колега от Украйна, в което той благодари за подкрепата на страната ни. А за присъединяването на Донецк, Луганск, Херсон и Запорожието към Русия, заяви:

"Разглеждаме това като нарушение на международното право и на устава на Организацията на обединените нации, на принципите на ОССЕ и на посегателство върху суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

По повод темата за приемането на Украйна в НАТО и приетата от девет президенти на страни от Централна и Източна Европа декларация по отношение на Украйна и нейното членство в НАТО, към която не се присъединиха България и други страни от региона, министър Милков заяви, че не вижда никаква реална полза от документа.

От подкрепата на тази декларация нищо е нямало да последва, защото тя не предполага ускорено приемане, ако не я подкрепим, пак нищо няма да последва. Това една политическа изява на група държави, посочи Милков.

Той допълни, че към момента официално молбата за членство на Украйна в НАТО не е разпространена в Северноатлантическия съвет, като тя ще бъде дебат на обсъждания, които тепърва предстоят.

​Външният министър съобщи, че предстои среща на върха на НАТО – най-вероятно този месец.

Той препоръча по темата за Украйна и НАТО да се следи стратегическата комуникация на генералния секретар на пакта и Йенс Столтенберг, като добави, че българската позиция е в духа на това, което той говори.

Министърът обясни, че в комуникацията на Столтенберг се казва, че всички решения относно подкрепата на Украйна и това как трябва да се случи, се взимат във формат от 30 държави.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст