ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Донев се похвали пред работодателите с “пълна диверсификация”

Донев работодатели

Служебният премиер Гълъб Донев увери, че властта продължава да работи за сигурността в енергийните доставки на достъпни цени за бизнеса и гражданите. Той се похвали, че само за два месеца кабинетът успял да постигне "пълна диверсификация на източниците и на маршрутите на природен газ след старта на Интерконектора Гърция-България". Министър-председателят се срещна с представители на работодателските организации. В срещата участваха и служебните вицепремиери Христо Алексиев и Атанас Пеканов, финансовият министър Росица Велкова, икономическият министър Никола Стоянов и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

Премиерът изрази надежда, че по-ниската цена на природния газ за месец октомври и намалени цените на горивата ще окажат влияние върху инфлационните процеси в страната. "Продължаваме програмата за компенсация на небитовите потребители, работим и по механизъм, който да гарантира на гражданите енергийна сигурност през следващите месеци", подчерта той.

Донев изтъкна пред работодателите, че България, Европа и светът се намират в безпрецедентна криза вследствие на войната в Украйна, която е причина за високите цени на енергоносителите и първите признаци на глобална рецесия. "В този контекст е важно да имаме адекватни планове за стабилност и развитие на икономиката ни, да търсим алтернативни източници на доставки и за излизане на допълнителни пазари, извън традиционните", отбеляза той. И допълни, че кабинетът работи и по процеса по присъединяването на страната ни към Еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. А приоритет за служебното правителство е подготовката на законопроектите, свързани с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. С тези действия България потвърждава пред европейските си партньори позицията си на стабилна държава с предвидимост в икономиката.

Представителите на работодателските организации отчетоха добрата комуникация със служебния кабинет. В хода на срещата те приветстваха решението на правителството за удължаване на програмата за компенсации на бизнеса заради високите цени на електроенергията до края на годината. И подчертаха, че е изключително важно действието на тази мярка да бъде продължено и през следващата година. Министър-председателят посочи, че в работодателските организации правителството вижда реален коректив на своите действия и подчерта, че ще продължи открития диалог с тях.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст